01:30 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  10072
  Pratite nas

  Crnogorski premijer Milo Đukanović opravdao je glasanje Crne Gore za prihvatanje predloga za članstvo Kosova u Unesku, rečima da Podgorica ne vodi politiku na bazi kalkulacija, već doslednu politiku, koja ne pruža manevarski prostor.

  Đukanović je novinarima, posle otvaranja ekonomske konferencije u Bečićima, kazao da je Crna Gora 2008. priznala nezavisnost Kosova, da je to bio izvor nesporazuma Srbije i Crne Gore, a smatra da je sve što se u međuvremenu događalo dalo za pravo crnogorskoj politici.

  „Ne prejudiciram šta će biti stav Srbije u vezi sa Kosovom. Imamo živ dijalog koji se odvija između Beograda i Prištine i mislim da aktuelno stanje daje za pravo našoj politici, koja predstavlja uvažavanje jedne realnosti“, naglasio je Đukanović.

  Prema njegovim rečima, Crna Gora je mogla da ne glasa, ali ona vodi politiku jedne ozbiljne države, kao što to čine i Srbija i drugi, a ne na bazi kalkulacija.

  „Kada se ponašate odgovorno, teško je da imate manevarski prostor da o pitanjima članstva u Unesku ili drugim organizacijama možete da arbitrirate. Bilo bi to nedosledno i kalkulantski“, zaključio je premijer Crne Gore.

  Nema razloga za ostavku Vlade

  Milo Đukanović
  © AFP 2020 / SAVO PRELEVIC

  On je objasnio da je Vlada, kao što je uvek činila, svakom pitanju odgovorno i promišljeno pristupila, pa tako i zahtevu za ostavku koji je dobila.

  „Nakon ozbiljnog razmatranja odbili smo zahtev jer mislimo da je Vlada izabrana na regularnim, demokratskim izborima, koji su ocenjeni kao takvi od strane i domaćih i inostranih posmatrača. Ova vlada ima puni legitimitet i nastavlja da radi i obezbeđuje uslove koji će svakom u Crnoj Gori, uključujući i demonstrante, omogućiti da slobodno saopšte svoj stav, delujući u skladu sa ustavnim i pravnim sistemom zemlje“, poručio je Đukanović.

  On je naglasio da nema dileme da je Crna Gora, pored demokratske kondicije koju je pokazala aktuelna vlast, prikazala i odlučnost da zaštiti tekovine demokratskog razvoja savremene Crne Gore.

  Prema njegovim rečima, pored demokratskih uslova da se obezbedi svakome da slobodno saopšti svoj stav, iako je izrazita kritika vlasti, Vlada je pokazala odlučnost da štiti te vrednosti, koje su temelj budućeg ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore.

  Tagovi:
  UNESKO, Milo Đukanović, Podgorica, Kosovo i Metohija, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga