04:07 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1610
  Pratite nas

  U Banjaluci je večeras završen sastanak predsednika RS Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske, na kojem je odlučeno da se u narednom periodu raspiše referendum na kom će se građani RS izjasniti o tome da li podržavaju odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS i da li su za to da 9. januar ostane Dan RS.

  Predsednik Dodik je na konferenciji za novinare posle sastanka rekao da je večeras postignut jedinstven dogovor svih učesnika na koji način će delovati nakon odluke Ustavnog suda BiH.

  „Dogovorili smo se jednoglasno da se odbije odluka Ustavnog suda BiH i da ostajemo pri Deklaraciji koju je donela Narodna skupština RS“, rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

  Dodik je istakao da će se u najskorijem roku, najkasnije 120 dana, tražiti od Parlamentarne skupštine BiH da donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi se iz ove institucije izbacile strane sudije.

  Milorad Dodik
  © Sputnik / Radoje Pantović

  Predsednik je dodao da će u Republici Srpskoj biti organizovan referendum na kom će se narod u Srpskoj izjasniti da li podržava odluku Ustavnog suda BiH i da li je za to da 9. januar ostane praznik Dan Republike.

  Naveo je da će predložiti i novi zakon o Ustavnom sudu. Takođe, izrazio je zadovoljstvo, i kao lider SNSD, i kao predsednik Republike Srpske, donošenjem ovakve zajedničke izjave.

  Predsednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je Ustavni sud BiH odavno uzeo sebi ingerencije koje mu ne pripadaju, počeo da transformiše ustavnu strukturu BiH i uzima ulogu OHR-a, donoseći nametnute odluke, kako je naveo, a SDS će predložiti donošenje zakona o Ustavnom sudu, da on ne bi bio politički faktor, nego sud.

  „Podržaćemo skupštinsku Deklaraciju ovom izjavom“, navodi Bosić, dodajući da očekuje da će ona biti osnažena još nekim odlukama parlamenta.

  „Ovo je problem preko koga ne možemo preći, jer takve odluke donose nova neslaganja u BiH“, kaže Bosić.

  Petar Đokić, lider SP-a, rekao je da je zadovoljan večerašnjom zajedničkom izjavom političkih lidera RS da je odluka Ustavnog suda nezadovoljavajuća. On je naglasio da je Ustavni sud BiH postao političko telo, što je jednoglasno osuđeno.

  Đokić je naveo da je neophodno isključiti strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

  Predsednik DNS-a Marko Pavić rekao je da se praksa dogovaranja o svim vitalnim pitanjima i ovim sastankom pokazala kao veoma važna. On je istakao da strane sudije žele da menjaju sam Ustav BiH, a da na to nemaju pravo.

  Lider PDP-a Branislav Borenović naglasio je da se PDP ne odriče 9. januara i da će nastaviti da ga slavi.

  Borenović je pozvao sve političe faktore u BiH na konstruktivne razgovore u kojima neće biti preglasavanja, ističući da će biti isključivo poštovano dejtonsko slovo zakona.

  Predsednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je današnji stav jedinstveni stav svih političkih faktora u RS.

  „Niko od nas nije spreman da žrtvuje identitet RS zarad bilo kakvog političkog cilja“, rekao je Čavić i podsetio da su dvojica sudija Ustavnog suda BiH bivši visoki funkcioneri SDA.

  Tagovi:
  Dan Republike Srpske, Ustavni Sud BiH, Milorad Dodik, Republika Srpska, Banjaluka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga