06:27 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3022
  Pratite nas

  Dvadeset devet Albanaca uglavnom sa Kosova, koji su optuženi za terorizam u kumanovskom naselju Divo, ne priznaju krivicu i tvrde da su se branili od policije koja ih je napala.

  Sedam meseci nakon tih događaja, juče je u Skoplju ista grupa ponovo okupljena, ovoga puta u sudnici i sa lisicama na rukama, dok su sud obezbeđivali specijalci kao nikada do sada, a ceo prostor su iz vazduha nadgledali helikopteri, objavio je portal TV Telma.

  Okrivljeni nisu priznali teroristički čin već tvrde da ih je policija napala i da su se branili. Njihovi advokati tvrde da imaju dokaz da je policija imala nalog da izvrši pretres kuća, a da je napala okrivljene. Prema tvrdnjama odbrane, nalog za pretres ne postoji u dokaznom materijalu. 

  Policija samoproglašene države Kosovo
  © AFP 2021 / ARMEND NIMANI

  Da je grupa bila praćena potvrdilo je i tužilaštvo. Pripadnici kriminalne grupe su praćeni posebnim istražnim merama. Posle napada na karaulu u selu Gošince, kada je bila ukradena velika količina oružja, i incidenta u Kumanovu, bili su prikupljeni biološki tragovi i brisevi koji su uporednom analizom u saradnji sa vlastima na Kosovu i preko forenzičke istrage potvrdili da su isti ljudi bili na oba mesta gde se pucalo na policiju.

  Za advokate istraga nije gotova, i oni traže da slučaj preuzme specijalna tužiteljka Katica Janeva.

  Odbrana prigovara da optuženi ne mogu da govore jer ih je policija jako tukla i da im nije bila pružena medicinska pomoć. Takođe tvrde da nisu bili saslušani policajci koji je trebalo da kažu sa kakvom namerom, kada i zašto je policija upala u naselje.

  Sud je saslušao argumente odbrane i doneće odluku da li treba da prihvati tužbu ili će je vratiti na doradu. Rok za odluku o tome je osam dana.

  Suđenje je pratio OEBS, a vozilo Ambasade SAD je pred početak bilo parkirano pred tužilaštvom za organizovani kriminal, gde se visoki predstavnik Ambasade informisao o toku priprema za suđenje.

  Inače, za svakog od 29 okrivljenih, na zahtev istražnih organa, osim sudske policije angažovana su po trojica pripadnika MUP-a u civilu koji ih prate i do toaleta, a oko suda je tokom čitavog dana angažovana teško naoružana policija.

  Kako je izvestio portal „Tajm“ na albanskom jeziku, ni članovima porodica okrivljenih ni ambasadoru Kosova u Skoplju nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju.    

  Tagovi:
  iskaz, napad, krivica, policija, teroristi, terorista, Kumanovo, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga