22:51 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  7292
  Pratite nas

  U božićnoj poruci kardinal Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj Josip Bozanić istakao je da se crkva sa pouzdanjem preporučuje pomoći blaženog Alojzija Stepinca za koga je rekao da je odraz „lica milosrđa“ u savremenoj istoriji hrvatskog naroda.

  Stepinac je odmah po ulasku Nemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH–a, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. godine borio se za očuvanje tog režima.

  U njegovom sedištu u Kaptolu posle rata pronađeni su ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

  Zbog saradnje sa okupatorom i ustašama osuđen je na 16 godina zatvora, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gde je umro 10. februara 1960. godine.

  Inače, Bozanićeva poslanica je u celini posvećena milosrđu uz podsećanje da je početkom decembra započela Sveta godina izvanrednoga jubileja milosrđa, a na praznik bezgrešnog začeća blažene Device Marije. Tada je papa Franja u Rimu na Vatikanskoj bazilici otvorio Vrata milosrđa.

  On je objasnio da se vreme Božića na više načina povezuje sa vratima.

  „Vrata su znak doma, prepoznavanja, iščekivanja. Vrata su slika nadanja, dolaska, sigurnosti. Vrata su stvarnost koja obuhvata sećanja i povratke, oslonce u dilemama sadašnjosti i ciljeve našeg hoda usmerenoga prema budućnosti“, naveo je Bozanić.

  Tagovi:
  milosrđe, ustaše, Nacisti, Rimokatolička crkva, Josip Bozanić, Alojzije Stepinac, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga