13:56 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  54101
  Pratite nas

  Crnogorska vlast burno je danas reagovala na izjavu srpskog predsednika Tomislava Nikolića da je Crna Gora primer kako država ne treba da bude igračka. Za crnogorskog premijera Mila Đukanovića to je novi ton Beograda prema Podgorici, dok predsednik Filip Vujanović nije iznenađen stavom srpskog predsednika.

  Nikolić je u delu intervjua za Sputnjik, koji je juče emitovan, rekao i da je Crna Gora izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima sa kojima su te organizacije u sukobu — znači, članstvo bez identiteta i samostalnosti.

  Đukanović je rekao da je pročitao „nešto što su preliminarne doze intervjua predsednika Srbije ruskoj agenciji Sputnjik“, prenose crnogorske Vijesti.

  On je istakao da, ako je tačno to što je do sad preneseno u medijima, ne može da se ne začudi i da ne primeti da je u pitanju neki novi ton sa jedne visoke državne adrese u Beogradu prema Crnoj Gori.

  „Zato bih uslovno govorio o tome sve dok ne budemo u prilici da zajedno pročitamo šta je zapravo predsednik Srbije kazao. Ako je tačno to što je do sad preneseno u medijima, ne mogu a da se ne začudim, ne mogu da ne primetim da je u pitanju neki novi ton sa jedne visoke državne adrese u Beogradu prema Crnoj Gori. Ton koji se razlikuje od onih tonova koje smo u svojoj komunikaciji imali tokom poslednjih godina“, kazao je Đukanović.

  On je dodao da se ne kaje što je zajedno sa drugim odgovornim ljudima u Crnoj Gori radio na ozdravljenju odnosa između Srbije i Crne Gore.

  „To će definitivno ostati naš kurs i ubuduće. Ako je tačna izjava Nikolića o tome kako on vidi strateški pravac razvoja Crne Gore, ja bih rekao da nas bilo koja izjava ne može pokolebati. Crna Gora je vrlo promišljeno ušla u kreiranje i realizaciju tog strateškog puta razvoja u evropskim i evroatlantskim integracijama, i mi ćemo nastaviti šta god neko o tome mislio“, rekao je Đukanović.

  Za razliku od njega, predsednik Vujanović nije iznenađen stavom srpskog predsednika i zamera mu „što brzo menja stavove po pitanju aspiranata s Balkana za članstvo u NATO“, navode Vijesti.

  Vujanović je u intervjuu televiziji „Nikšić“ podsetio da je Nikolić jedan od potpisnika zajedničke deklaracije zemalja procesa Brdo-Brioni, potpisane u novembru u Zagrebu, kojom se podržavaju države aspiranti sa Zapadnog Balkana za članstvo u NATO.

  „Ne mogu da objasnim sebi da je on to potpisao u Zagrebu zato što su tu bili (potpredsednik SAD Džozef) Bajden i (predsednik Evropskog saveta Donald) Tusk, pa onda nakon kratkog vremena promijenio stav. Ali da to misli, apsolutno misli“, kazao je Vujanović.

  „Država van ovih granica ne može biti nadomjestak, dopuna i zamjena“, rekao je Vujanović.

  Tagovi:
  reagovanje, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga