11:36 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 361
  Pratite nas

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Crkvini kod Šamca u Republici Srpskoj novu osnovnu školu, za čiju izgradnju je novac donirala Srbija. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je Srbiji na pomoći i naglasio da je Srpska prirodno „okrenuta“ ka Srbiji i da niko zbog toga ne bi trebalo da se ljuti.

  Vučić je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom svečano presekao vrpcu povodom otvaranje škole koja nosi naziv „Srbija“.

  Otvaranju škole prisustvuju i ministri Vlade Srbije Ivan Tasovac, Srđan Verbić i Vanja Udovičić.

  U izgradnju osnovne škole, koja je tokom katastrofalnih poplava maja 2014. potpuno uništena, uloženo je milion konvertibilnih maraka, a Vlada Srbije je donirala sredstva za izgradnju ove obrazovne ustanove u Gornjoj Crkvini.

  Deo novca obezbedio je i Program UN za razvoj (UNDP).

  Premijer Vučić ranije je rekao da će ići u Šamac da vidi „prelepu školu“, u koju je uložen novac građana Srbije.

  Inače, škola u Crkvini je druga u RS koja nosi naziv „Srbija“ — isto ime nosi osnovna škola na Palama koja je otvorena 2009. godine, a koja je takođe izgrađena zahvaljujući donacijama Vlade Srbije.  

  Dodik: Niko ne treba da se ljuti što je RS okrenuta Srbiji

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je danas Srbiji na pomoći koja je stigla posle poplava u 2014. godini i naglasio da je Srpska prirodno „okrenuta“ ka Srbiji i da niko zbog toga ne bi trebalo da se ljuti.

  Dodik je na otvaranju zgrade osnovne škole „Srbija“ u Crkvini kod Šamca podsetio da je Srbija ove i prošle godine uložila oko dva miliona konvertibilnih maraka za izgradnju škola u RS, kao i da je počela izgradnja mosta kod Bratunca, koju finansira Srbija.

  Kako je naveo, iako je i Srbija 2014. bila suočena sa poplavama, odlučila je da deo novca, koliko je mogla, uloži u obnovu u RS.

  „Zato značaj ovog objekta prevazilazi i trenutak i politiku“, rekao je Dodik i primetio da su obećanja iz Srbije uvek dolazila, ali da su za premijerom Vučićem ostajale škole i mostovi.

  On je istakao da RS hoće Srbiju kakvu vodi vlada Aleksandra Vučića, koja je pokazala da je faktor regionalne stabilnosti.

  Dodao je i da se niko u RS ne ljuti kad u Srbiji kažu da poštuju teritorijalni integritet BiH, budući da se i u RS poštuje ustavni poredak BiH, ali ne i ostale, kako je ocenio, zloupotrebe visokog predstavnika.

  „Tu Bosnu ne možemo da prihvatimo ili da podržimo. Ili će se vratiti u okvire Ustava ili će biti stalno problematična“, rekao je Dodik, dodajući da ljudi koji vode RS „nisu avanturisti“ i žele stabilne odnose u BiH, ali isto tako, dodao je, BiH mora da uvaži RS ni manje ni više od onoga što je napisano u ustavu i Dejtonskom sporazumu.     

  Tagovi:
  donacija, škola, otvaranje, Vučić Aleksandar, Milorad Dodik, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga