08:54 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1302
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je 1. mart, „takozvani Dan nezavisnosti BiH“, ozbiljna politička i istorijska podvala koju žele da nametnu kao gotovu stvar.

  On je naglasio da 1. mart svakako nije praznik koji bi mogli da prihvate i Srbi, pa čak i uobičajeno ponašanje koje podrazumeva da nekom drugom čestitate taj praznik u ovom slučaju je apsolutno nemoguće.

  Taj dan je, kako kaže, bio uvod u ogromna stradanja svih na ovim prostorima, ali i Srba, koji su u ratu koji je nastao nakon toga dali 29.000 žrtava.

  „Srbi nisu podržali 1. mart, niti će ga ikada podržati. Za Srbe je to bio crni dan jer je na Baščaršiji ubijen srpski svat na svadbi, koja je za Srbe veoma važan događaja. Crn je dan jer se našao neko da puca na svatove i ubije najvažnijeg člana tih svatova“, istakao je Dodik.

  On je rekao da 1. mart kao politička poruka nikada nije dosegla do Srba i nikada neće ni doći, i izrazio zahvalnost predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama BiH na načinu na koji tretiraju taj datum.

  „Ovaj datum više govori o BiH kao projektu koji se kao takav od početka nameće Srbima, a sublimira se najviše u toj priči o 1. martu, koji pokušava da se nametne kao neki opštevažeći praznik. Onima koji vape, a vidim da ih u FBiH ima, da jednog dana taj datum bude prihvaćen i kod Srba poručujem da od toga nikada neće biti ništa“, istakao je predsednik Srpske.

  Tagovi:
  Dan nezavisnosti, Milorad Dodik, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga