07:45 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1231
  Pratite nas

  Crna Gora može da očekuje da će do polovine 2017. godine postati punopravna članica NATO-a, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović u sinoćnom intervjuu za rusku televiziju „Dožd“, koji je preneo crnogorski javni servis.

  Na pitanje da li strahuje da njegova želja da zemlja bude stabilna može da poremeti odnose sa Rusijom, Đukanović je odgovorio da se Crna Gora s poštovanjem odnosi prema više od tri stotine godina dugoj istoriji odnosa sa Rusijom, ali da „ima pravo i sposobna je da sama određuje svoj put u budućnost“.

  Američki ratni brod
  © AP Photo / / Bullit Marquez

  To što, kako je naveo, Crna Gora vidi svoju budućnost u EU i NATO-u „nije usmereno ni protiv koga, pa ni protiv ruskih partnera“.

  „Naš put u EU i NATO je u našim interesima, ali nije ni na koji način izazvan željom da nekome nanesemo štetu. Žao nam je zbog načina na koji Rusija percipira naše članstvo u NATO-u. Nadamo se da je to prolazno i da ne nosi sa sobom opasnost od trajnog narušavanja odnosa Crne Gore i Rusije“, rekao je Đukanović.

  On je dodao da je sadašnji odnos Rusije prema crnogorskom članstvu u NATO-u prvenstveno posledica pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, Rusije i SAD i Rusije i EU.

  „Crna Gora se našla na liniji vatre između Rusije i Zapada. Ne smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO-u zbog značaja Crne Gore ili zbog vojne opasnosti. Ne. Mi smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO-u zbog zaoštrenih odnosa sa EU i NATO-om“, naveo je crnogorski premijer.

  Povodom ranijih izjava da iza protesta u Crnoj Gori stoji Rusija, Đukanović je kazao da crnogorska opozicija ima „nedvosmislenu podršku ruske politike“.

  Premijer Crne Gore Milo Đukanović
  © AFP 2020 / SAVO PRELEVIC

  „Praktično, svi lideri tih uličnih protesta su poslednjih meseci češće bili u Rusiji nego u Crnoj Gori. Primali su ih na visokom nivou, počevši od rukovodstva Dume do lidera ključnih ruskih partija. A oni sa susreta sa ruskim zvaničnicima šalju signale stanovništvu Crne Gore da ih Rusija podržava u njihovoj nameri da spreče ulazak Crne Gore u NATO“, smatra Đukanović.

  On je istakao da su i ranije postojale nesuglasice u politici između dveju zemalja, ali da „nije dobro ako Rusija danas ima kontakte samo sa onima koji su protivnici crnogorske države“.

  Đukanović je ocenio da opozicija u Crnoj Gori pokušava da se predstavi kao proruska, ali da je to „neiskreno i lažljivo“.

  Na pitanje da li u Crnoj Gori očekuje pripadnike ruskih specijalnih snaga koji su učestvovali u operaciji pripajanja Krima Rusiji, Đukanović je odgovorio da se „iskreno nada da neće doći“.

  Tagovi:
  opozicija, sankcije, protesti, NATO, EU, Milo Đukanović, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga