05:32 10 April 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 16
  Pratite nas

  Izbeglice i migranti ponovo su danas protestovali u kampu kod Idomenija na granici između Grčke i Makedonije i na grčkim ostrvima u blizini turske obale.

  Neki među njima pribegli su očajničkim merama, pa su se spaljivali pred kamerama. Neki od njih nosili su transparente na kojima je pisalo: „Žao nam je za Brisel“.

  Nekoliko stotina demonstranata utaborilo se na granici prekinuvši lanac snabdevanja koje su organizovale dobrotvorne organizacije za šatorsko naselje tražeći da se granica ponovo otvori.

  Izbeglice se samospaljuju u kampu Idomeni na grčko-makedonskoj granici
  © REUTERS / Kostas Tsironis
  Izbeglice se samospaljuju u kampu Idomeni na grčko-makedonskoj granici

  Istovremeno, oko 150 migranta je blokiralo jednu traku auto-puta i nadvožnjaka kod obližnjeg grada Polikastro, ogranizujući demonstracije ispred malog hotela u kome se uglavnom nalaze radnici dobrotvornih organizacija, prenosi AP.

  Mislim da je ovo pogrešno, moramo da uđemo u program relokacije, to je jedino rešenje — rekao je za AP Bajan el Asaf, dvadesetjednogodišnji Sirijac iz Homsa, koji se nalazi u Idomeniju sa roditeljima, sestrom i bratom i nada se da će stići u Nemačku ili Holandiju.

  Uslovi u izbegličkom kampu u Idomeniju se stalno pogoršavaju posle višednevne kiše koja je teren pretvorila u blatište, a u utorak se jedan mladi Sirijac zapalio u znak protesta zbog neizdržljive situacije — 
  „Žao nam je za Brisel“.

  Avganistanski migranti na severnoj grčkoj granici u mestu Idomeni, utorak, 23. februara, 2016
  © AP Photo / Petros Giannakouris

  „Otišao sam iz Sirije kako bih otišao u Nemačku, ne da budemo ovde“, rekao je jedan od njih koji kaže da se ne slaže sa protestima, ali da su okolnosti navele ljude da demonstriraju.

  Manji protesti izbili su i u tri kampa na tri grčka ostrva, gde uhapšeni migranti i izbeglice čekaju da budu vraćeni u Tursku.

  Od nedelje, kada je stupio na snagu sporazum između Turske i EU, vlasti u Grčkoj hapse sve izbeglice i migrante koji stižu u njihovu zemlju, ali još uvek se ne zna kada će početi deportacija.    

  Slično:

  Turska — najveća zabluda Evrope
  Mađarsku i Slovačku ne zanima plan Merkelove
  Sporazum između EU i Turske stupio na snagu
  Albanija neće otvoriti granice za izbeglice
  Kale: Dimna zavesa i zapaljene gume na protestu protiv migranata
  Tagovi:
  spaljivanje, izbeglice, granica, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga