08:02 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 591
  Pratite nas

  Nije se u Haškom tribunalu sudilo RS, već pojedincima, i tako treba posmatrati i sve dosadašnje presude, pa i ovu presudu. Ali sama vrsta presude govori da je reč o selektivnoj pravdi i da nije ostvarila cilj koji je promovisan na početku, a to je da se dođe do pomirenja.

  Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske komentarišući za Sputnjik presudu Radovanu Karadžiću, kaže da se Haški tribunal nikad nije, sa stanovišta dosadašnjih presuda, afirmisao kao mesto na kojem se ostvaruje pravda.

  „Većina ljudi i ja lično i današnju presudu gospodinu Karadžiću ne doživljavamo kao odraz valjanog pravnog posla i utvrđivanja pravde. Imajući u vidu da nema odgovornih u BiH koji su činili zločine nad Srbima i da ne postoji nikakva odgovornost tih ljudi, koji su nesumnjivo doprineli ugrožavanju života Srba na prostorima Bosne i Hercegovine, to govori o činjenici da za srpske žrtve nema pravde, i da će istorija koja se piše u Haškom tribunalu biti jednostrana“, uveren je predsednik Dodik.

  U izjavi za Sputnjik on kaže da takve presude neće doprineti pomirenju naroda u BiH, napominjući da je Bosna danas više nego ikad podeljena. Podseća da Naser Orić slobodno šeta Sarajevom, iako postoje dokazi da je činio zločine u toku rata, naglašavajući da je to dokaz da postoji selektivna pravda.

  Predsednik RS smatra da presuda Karadžiću ni na koji način ne može da se odrazi na stanje i status Republike Srpske.

  „RS je izvan bilo kakve mogućnosti da bude procesuirana. Nije se u Haškom tribunalu sudilo RS, već pojedincima, i tako treba posmatrati i sve dosadašnje, pa i ovu presudu. Ali sama vrsta presude govori da je reč o selektivnoj pravdi i da nije ostvarila cilj koji je promovisan na početku, a to je da se dođe do pomirenja. Mislim da je sada još više nepoverenja među ljudima u Bih“, tvrdi Dodik.

  On napominje da je RS, bez obzira na nezadovoljstvo, presudu primila mirno, a kako će to da prihvate u Federaciji, kaže, zavisi od njih.

  „Presuda Karadžiću je drakonska, ali u Federaciji izražavaju nezadovoljstvo jer žele da nema ni Radovana, ni Republike Srpske. Nemoguće je zadovoljiti njihove aspiracije“, navodi Dodik.

  Tagovi:
  Radovan Karadžić, Milorad Dodik, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga