03:08 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Hrvatske bezbednosne službe u saradnji sa francuskim kolegama proveravaju navode da su neki od napadača u Parizu u novembru koristili mobilne telefone kupljene u Hrvatskoj.

  Salah Abdelslam
  © REUTERS / Police Nationale/Handout

  Rekonstrukcija koju je uradio „Večernji list“ na osnovu službenih dokumenata francuskih istražitelja, pokazuje kretanje terorista, njihove međusobne odnose, kao i odnose sa ljudima van uskog kruga napadača, a u tom je kontekstu pronađena i veza sa Hrvatskom.

  Naime, u napadima na stadion, kafiće i restorane u Parizu, napadači su koristili mobilni telefon iz Hrvatske, a dvojica njih — a ne kako se dosad mislilo jedan — na putu iz Sirije u Pariz prošla su kroz Grčku i dalje balkanskom rutom preko Hrvatske koristeći se falsifikovanim dokumentima.

  Prema iskazu jednog svedoka, organizator napada u Parizu Abdelhamid Abaud rekao je svojoj rođaci Hasni Ait Bulahsen da je iz Sirije stigao balkanskom rutom, infiltrirajući se među migrante, kao i da je sa njim stiglo još 80 boraca u Evropu.

  Ona je u više navrata upućivala pozive u Hrvatsku ili pozivala nekog sa hrvatskim brojem, piše u francuskim dokumentima, navodi „Večernji list“.

  Ne zna se u kojoj meri su Francuzi proverili hrvatsku vezu, ali se zna da su i oni, a posebno belgijski obaveštajci, na udaru zbog grešaka u istrazi o napadima na Pariz i Brisel, piše „Večernji list“.

  Tagovi:
  veza, napadi, Pariz, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga