07:45 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 421
  Pratite nas

  Iduće nedelje, 12. aprila, u Srbiji i Republici Srpskoj biće obeležen Dan ruskih dobrovoljaca — u čast sećanja na ruske borce koji su se hrabro borili i ginuli za srpsku zemlju i srpski narod.

  Na uzvišicama Zaglavak i Stolac kod Višegrada odigrale su se 12. aprila 1993. godine bitke u kojima su poginula tri ruska dobrovoljca, a više njih je ranjeno.

  Živote su dali Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, i najmlađi branilac — Konstantin Bogoslovski, koji se smatra simbolom stradanja ruskih dobrovoljaca.

  U Republici Srpskoj je 12. april proglašen Danom sećanja na ruske dobrovoljce.

  Tačan broj ruskih dobrovoljaca koji su ratovali na strani Srba ni danas nije poznat — govori se da ih je bilo između 500 i 700. Nema ni tačnog broja poginulih.

  U Višegradu, na spomeniku ruskim dobrovoljcima koji su ratovali na ovim prostorima, od 1992. do 1995. godine, uklesano je 37 imena. Drugi tvrde da ih je 49 i da taj broj nije konačan.    

  Dan sećanja na ruske dobrovoljce i ove godine biće obeležen u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji.

  U utorak 12. aprila u ruskom Hramu Svete Trojice na Tašmajdanu u Beogradu, po blagoslovu oca Vitalija Tarasjeva, u 16 sati biće služen pomen ruskim dobrovoljcima, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, devedesetih godina prošlog veka.

  Tagovi:
  Dan, dobrovoljci, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga