23:14 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 431
  Pratite nas

  Papa Franja je lično zaustavio kanonizaciju Alojzija Stepinca nakon pisma koje mu je uputio patrijarh Irinej.

  To je izjavio bivši hrvatski ambasador u Vatikanu Filip Vučak.

  Prema njegovim rečima, zajednička komisija Katoličke i Pravoslavne crkve počeće raspravu o tome „pre leta“, ali ne može da se predvidi kada bi odluka mogla biti doneta.

  On je za „Večernje novosti“ naglasio da je patrijarh Irinej u pismu jasno rekao da smatra da je reč o visokom svešteniku koji je podržavao NDH, nasilno pokrštavao pravoslavne vernike i podržavao rasne zakone.

  To je drugi takav slučaj u Katoličkoj crkvi, kaže Vučak, a jedino što je sigurno je da do kraja rada komisije, papa Franja neće donositi odluke o Stepincu.

  Opisujući dešavanja u aprilu 2014, Vučak je rekao da je bilo „krajnje dramatično“ i da je jedan deo kardinala bio siguran da će Stepinac biti kanonizovan, ali je za papu Franju to pismo bilo signal za uzbunu i proveru informacija iz Beograda.

  On je dodao da je potom na adresu Vatikana stiglo i pismo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a onda još jedno pismo patrijarha Irineja.

  „Papa je tada odlučio da predloži osnivanje mešovite komisije koja će detaljno razmotriti život i rad kardinala Stepinca“, rekao je Vučak.

  Tagovi:
  Papa Franja, Stepinac, komisija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga