19:57 05 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 310
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je u Jasenovačkom logoru pre 71 godinu život pobedio smrt, a ljudska hrabrost kukavičluk i dodao da jasenovačke žrtve opominju da slobode za Srbe nije bilo kada nisu imali svoju državu.

  „Kada nismo imali državu bili smo ubijani“, rekao je Dodik na obeležavanju Dana sećanja u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj.

  On je naglasio da u Donjoj Gradini vreme više ne teče, kazaljke na časovnicima su se zaustavile pre 71 godinu, opominjući i podsećajući na najtragičniji događaj u novijoj srpskoj istoriji.

  „Na ovom svetom mestu svaka reč odjekuje tupo i deluje sitno i beznačajno, jer je zaglušujući vrisak žena i deca, plač starih i nemoćnih, vapaj izmučenih, trajno obeležilo ovo mesto tuge“, rekao je Dodik.

  Istina o Jasenovcu, kako kaže, još nije jača od laži, „možda zato što se o Jasenovcu još uvek ne govori dovoljno, a trebalo bi glasnije i više, na svakom mestu“.

  Dodik je dodao da je proboj Jasenovačkog logora jedna je od najvećih pobeda, izvojevana u tišini, ali da ostaje trajno pitanje zašto napada na Jasenovac i oslobađanja nije bilo ranije.

  „Zašto se čekalo da se fašizam pobedi u Evropi? Zašto je vlast bivše Jugoslavije skrivala ovaj zločin, zašto su u ideologiji koja se širila skrivali da su nas ovde pobili“, upitao se predsednik Srpske.

  Ukoliko se ne sećamo svojih mrtvih i stradalih, ukazao je on, zaboravljamo sebe, ono što jesmo i što treba da budemo.

  „Ukoliko ne budemo pamtili prošlost, ukoliko ne budemo budno motrili budućnost, onda ćemo kao narod biti ranjivi. Jasenovačko stradanje nas podseća kako jedan narod, iako mali, ume biti jak i žilav i kako uspeva odoleti iskušenjima“, kaže Dodik.

  On je naglasio da će Srbi kada su kao narod preživeli jasenovačku golgotu preživeti i današnje političke manipulacije i zamke koje se nameću.

  „Jasenovački novomučenici opominju nas da je naša sloboda uvek vezana za državu i da slobode nije bilo kada nismo imali državu“, poručio je Dodik.

  Predsednik Srpske poručio je da je ona nastala kao potreba srpskog naroda da živi slobodno u svojoj državi, „nastala je kao plod kolektivnog sećanja našeg naroda na stradanje u Drugom svetskom ratu u uslovima kada nismo imali državu“.

  Adolf Hitler, Ante Pavelić i Herman Gering
  © AP Photo / Berlin

  On je rekao da srpski narod mora uvek da bude na okupu i da ne sme da izgubi ideju slobode i države.

  „Poštujemo Dejtonski sporazum i Ustav Bosne, vratite nam našu autonomiju i nećemo ništa više“, rekao je Dodik i dodao da Srpska ne može da živi u uslovima stalnih otimanja nadležnosti i njihovog prenosa na drugi nivo.

  Republika Srpska, kako kaže, želi da bude deo integracionih procesa na prostorima BiH, postoji podrška svih na putu ka EU, ali na tom putu Srpska želi da bude vidljiva i uvažena.

  On je podsetio da je saradnja Srpske sa Srbijom prirodna i logična, da će biti nastavljena i da je njegova želja i jaka Srbija.

  Slično:

  Crkve gorele zbog Stepinca?
  Treća komemoracija u Jasenovcu
  MSP Srbije uručilo protestnu notu ambasadoru Hrvatske
  Hrvatski Jevreji, Srbi i Italijani u Jasenovcu
  NDH — monstrum država i najveća grobnica Srba
  Karamarko: Srbi i Jevreji, dođite u Jasenovac
  Tagovi:
  dan sećanja, Dejtonski sporazum, Milorad Dodik, Jasenovac, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga