20:29 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Lekovi na bazi marihuane postali su legalni i u Makedoniji, čime se ona pridružila grupi od najmanje dvanaestak evropskih zemalja koje su već odobrile upotrebu takvih proizvoda za pojedine pacijente.

  Lekove koji sadrže manje od 0,2 odsto tetrahidrokanabinola (THC), glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane, sada mogu prepisati lekari i mogu se kupiti u apotekama, rekla je novinarima direktorka makedonske Agencije za lekove Marija Darkovska Serafimovska, prenosi AFP.

  „To će pomoći velikom broju makedonskih građana koji se bore sa ozbiljnim bolestima i kojima je potrebno lečenje proizvodima na prirodnoj bazi“, rekla je ona.

  Ovi lekovi su dostupni pacijentima koji pate od zdravstvenih problema povezanih sa kancerom, multipleks sklerozom i epilepsijom, navodi francuska agencija.

  Proizvodi na bazi marihuane su, međutim, dostupni isključivo pod nadzorom lekara i uz recept.

  „Ovo nije zamena za medicinsko lečenje“, rekao je makedonski ministar zdravlja Nikola Todorov nakon što je parlament u maju usvojio novi zakon kojim se odobrava prodaja lekova na bazi marihuane, posle višemesečne javne rasprave.

  Prema makedonskom zakonu, upotreba marihuane u druge svrhe i dalje je nezakonita.

  Do sada je 13 zemalja-članica EU legalizovalo upotrebu lekova na bazi marihuane, a među njima su i Austrija, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija i Španija, podseća francuska agencija.

   

  Tagovi:
  marihuana, medicina, legalizacija, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga