05:36 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  508
  Pratite nas

  Posle brojnih „nediplomatskih“ dešavanja između Beograda i Zagreba poslednjih meseci, u Dalju, a potom i u Subotici, sastaju se mandatar za Vladu Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, gde bi trebalo da potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa dve države.

  Uoči sastanka, srpski mandatar je za HRT rekao da će taj dokument biti „istorijski“, kao i da se nada da će on predstavljati temelj za rešavanje svih spornih pitanja između dve zemlje.

  Hrvatska predsednica je za RTS izjavila da je u ovom trenutku nemoguće predvideti koliko će rešavanje spornih pitanja biti lako ili teško, ali je kao primer navela da će se truditi da se pitanje granice reši zajedničkim naporima. Ništa manje bitni nisu ni problemi manjina i nestalih, navela je Kitarovićeva.

  Predsednik Srpskog narodnog vijeća i predsednik Kluba zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac u razgovoru za Sputnjik kaže da je prošlo dosta vremena od kada nije bilo sličnog sastanka. U međuvremenu, između dve zemlje događale su se uglavnom loše stvari, a brojna otvorena pitanja ostala su nerešena, kaže Pupovac.

  „Očekujem da će susret u nekom smislu koristiti obema zemljama — da rasterete odnose opterećene različitim vrstama tereta, to su nesporazumi oko izbeglica, manjina, otvaranje poglavlja 23… I očekujem da će sve te stvari biti na neki način, barem za neko vreme, stavljene u pozitivan kontekst. Sa druge strane, očekujem da će se ipak staviti na papir krupna pitanja, krupne teme, kao što su manjinska prava, granice, ratno nasleđe… Ali i da se će se dogovoriti spremnost za neki oblik prekogranične saradnje u obostranom interesu, i na taj način početi zbližavanje naroda.“

  Pupovac napominje da su pripreme za sastanak trajale znatno duže nego što javnost može i da pretpostavi, jer je zbog aktuelnih političkih prilika u obe države susret praktično pripreman u tajnosti.

  „Ne iznenađuje to što je javnost bila uskraćena za informacije — Srbija je tek završila izbore i formirala Skupštinu, a Hrvatska je ostala bez Vlade. Iz tih razloga trebalo je da se susret organizuje u diskreciji, kako ne bi postao nekakva goruća tema na političkoj sceni“.

  Na pitanje da li bi činjenica da Srbija još uvek nema Vladu mogla da utiče na primenu elemenata sporazuma koji budu potpisani, Pupovac kaže da će to sigurno uticati u nekoj meri na implementaciju dogovorenog.

  „Vučić doduše ima moć i uticaj, ali Hrvatska ima tehničku Vladu. Međutim, zbog izbora i drugih stvari predsednica je ključni politički akter i ona će moći da nadoknadi tu ’razliku u ovlašćenjima‘ koja postoji između nje i srpskog premijera.“

  Predsednik Srpskog narodnog veća u razgovoru za Sputnjik naglašava da, iako mediji u Srbiji susret ocenjuju kao istorijski, on zapravo predstavlja samo važnu prekretnicu u znatno kompleksnijem procesu, koji je počeo znatno ranije.

  „Ne treba na ovaj susret gledati kao na sastanak koji sve rešava — u pitanju je samo obnavljanje razgovora koji su stali 2011. godine, kad su počeli izbori u Hrvatskoj i Srbiji. Od tada zapravo nema stabilnih i kontinuiranih oblika saradnje između dve zemlje, to je već punih pet godina. Ne bi me iznenadilo da na jesen, kasnu jesen, kada se formira Vlada Srbije i prođu izbori u Hrvatskoj, dođe do susreta između premijera dve zemlje, ali i do posete predsednice Hrvatske predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću“, kaže na kraju razgovora za Sputnjik Milorad Pupovac.

  Tagovi:
  odnosi, Hrvatska, Milorad Pupovac, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga