16:49 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2026
  Pratite nas

  Lidera Crne Gore na samitu NATO-a u Varšavi nazvali su „ocem države“, a crnogorski mediji su ga odmah proglasili za „oca nacije“.

  Predstavljajući predsednicu Hrvatske, Đukanovića i predsednika Letonije, uvodničar na Samitu NATO-a u Varšavi rekao da je su u pitanju lideri država koji ispisuju istoriju svojih zemalja, prenose crnogorksi mediji.

  Barak Obama i Milo Đukanović
  © REUTERS / Kacper Pempel

  U isto vreme, oni ističu da je tokom jučerašnjeg predstavljanja govornika na ekspertskom forumu na Samitu NATO-a u Varšavi, domaćin Globseka, predstavljajući predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, rekao da je on „otac države“.

  Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je otvarajući Samit u Varšavi Crnu Goru najavio kao buduću 29. članicu ove vojne alijanse.

  U fokusu prvog dana Samita, gde Crnu Goru predstavljaju premijer Milo Đukanović i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, bili su odnosi NATO-a i Rusije.

  Prisutnima se obratio i Đukanović rečima da je evroatlantski prostor suočen sa novim pretnjama i izazovima koji su raznovrsniji, kompleksniji i opasniji nego u vreme Hladnog rata i da je NATO opet na prekretnici.

  „Nepredvidivosti i izazovi dolaze i sa istoka i sa juga. Na ispitu su demokratske vrednosti na kojima se temelje naša društva. NATO u njihovoj odbrani mora proširiti svoje delovanje i van svojih granica. Članstvo u NATO-u prirodan je korak za savremenu Crnu Goru, civilizacijski izbor današnjih generacija koji prevazilazi nivoe dnevne politike, pa i trenutnih bezbednosnih pitanja“, izjavio je Đukanović.

  Slično:

  Stoltenberg: NATO i Rusija više nisu strateški partneri
  Obama: Pojačati podršku ratovanju
  Gorbačov: NATO se sprema za rat
  „Forbs“: Crnoj Gori, Gruziji i Ukrajini nije mesto u NATO-u
  Belgija poziva NATO da razmisli o promeni stava prema Rusiji
  U slučaju rata sa Rusijom vojska NATO-a će biti uništena
  Tagovi:
  otac nacije, Samit NATO-a u Varšavi, NATO, Jens Stoltenberg, Milica Pejanović Đurišić, Milo Đukanović, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga