16:56 18 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac upozorio je na strah u kojem Srbi žive u Hrvatskoj koji se, kako kaže, neprestano podržava i podstiče pre svega zbog toga što su Srbi.

  Pupovac je na svom profilu na Fejsbuku istakao da Srbi neprestano žive u strahovima koji se obnavljaju i koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj.

  „Pored strahova, kao što su oni vezani uz zaposlenje, dugove, zdravlje i budućnost dece, a koje dele s većinom hrvatskih građana, Srbi, mnogi od njih, žive u strahu zbog toga što su Srbi“, naveo je Pupovac.

  Potpredsedik SDSS-a Milorad Pupovac
  © Tanjug / Foto FaH/ Damir Sencar

  Ukazuje da se Srbe boje da kažu da su Srbi.

  „Boje se da pokazati da imaju veze sa Srbima i njihovim institucijama. Boje se prenositi svoju pripadnost srpskom narodu na nove generacije. Dakle, mnogi od Srba ne žive sa osećajem slobode već sa osećajem straha“, istakao je.

  Dodao je da Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo, a Srbe u gradovima strah.

  „Navešću primer o kojem sam nedavno slušao. U jednom gradu, a nije jedini s takvom pričom, vernici neretko mole svog pravoslavnog sveštenika da im u kuću ne dolazi u mantiji već da do njih dođe u civilnom odelu, a da mantiju obuče kad uđe u njihovu kuću ili stan“, napisao je.

  U istom gradu čujemo, kaže Pupovac, da učenica koja dolazi u pravoslavnu crkvu na veronauku zbog, u najmanju ruku — nastavničinog netaktičnog komuniciranja, u razredu otkriva njen verski identitet i podvrgava je veoma neugodnim reakcijama ostalih učenika. A bez adekvatne nastavničine reakcije. Dakle, strahovi se podržavaju i podstiču“, naveo je.

  Pupovac ističe da je malo koga zbog toga briga, ali da Srbe u Hrvatskoj jeste briga i treba da ih bude.

  „A učinićemo da to postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode i kod onih koji ne znaju da njihovi susedi žive sa tom vrstom straha“, naveo je Pupovac.

   

  Tagovi:
  manjine, Hrvati, Srbi, Milorad Pupovac, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga