03:14 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 361
  Pratite nas

  Odluka o poništenju presude ratnom zločincu Stepincu u stvari je rehabilitacija fašističke ustaške NDH. To nije samo srpsko-hrvatsko pitanje, to je svetski i evropski problem, jer UN i EU zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

  „Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je ’NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta, te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)‘, kao i da je ’NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda‘, najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju“, rekao je on.

  „Da li je to moguće u Evropskoj uniji, koja je stvorena na pobedi nad fašizmom? Ako EU ovo prećuti, sledeći za rehabilitaciju su Ante Pavelić i njegovi šefovi Adolf Hitler i Benito Musolini, koje je Stepinac blagosiljao“, zaključio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

  Županijski sud u Zagrebu u celosti je poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji je 1946. godine osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

   

  Slično:

  Stepinac je balkanski Ajhman
  Alojzije Stepinac u Evropskom parlamentu
  Hrvatski kardinal: Stepinac je lice milosrđa
  Antić: Stepinac ne može pokvariti odnose Srbije i Hrvatske
  Tagovi:
  ustaše, NDH, odluka, Stepinac, Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga