22:30 05 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3383
  Pratite nas

  Odluka zagrebačkog Županijskog suda o poništenju presude nadbiskupu Stepincu je apsolutno sramna i užasna, i njom se želi promeniti istorija, izjavio je direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, Efraim Zurof.

  Ovom presudom se žele oprati zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, koji je hvalio njeno uspostavljanje i koji je služio kao sveštenik njenom vođstvu, izjavio je on za Radio Republike Srpske.

  „Taj režim je jedino služio da masovno ubija nevine civile. Istina je da je nadbiskup Stepinac u određenim momentima pokušao da spasi pokrštene Jevreje ili polujevreje, ali on je to uspeo samo u maloj meri. To ne može poništiti činjenicu da je on kao osoba na takvom položaju podržavao genocidni režim uspostavljen u Hrvatskoj. Ovo je apsolutno loša odluka, za koju se nadamo da će biti promenjena na višem sudu“, istakao je Zurof, prenosi RTRS.

  Ono što je veoma tipično za neke stvari koje se dešavaju u Istočnoj Evropi, jesu tendencije da se promeni istorija Drugog svetskog rata, a samim tim i genocid počinjen nad Srbima, dodao je Zurof.

  „To je veoma opasno, takve tendencije se moraju zaustaviti, i mi se jako trudimo da to zaustavimo“, naglasio je Zurof za Radio RS.

  Slično:

  Ne zanima nas Stepinac iz doba komunizma — već iz doba NDH
  Dačić o Stepincu: Neka se spreme Pavelić, Hitler i Musolini
  Nikolić: Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe
  Evropu ne zanima istina o Stepincu
  Evropski parlament neobavešten o Stepinčevoj kolaboraciji sa ustašama
  Stepinac je balkanski Ajhman
  Tagovi:
  ustaše, Drugi svetski rat, Centar Simon Vizental, Hrvatska katolička crkva, Alojzije Stepinac, Efraim Zurof, NDH, Srbija, Izrael, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga