22:19 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3127
  Pratite nas

  Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je sa svečanog obeležavanja 21. godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“ poručila da je Hrvatska stvorena pobedom hrvatskog naroda i njegovom voljom izraženom na referendumu 1991. godine, a vojnu operaciju je nazvala „briljantnom i etički čistom“.

  Dobar deo obraćanja na svečanosti u Kninu, Kitarovićeva je posvetila odnosima Srbije i Hrvatske.

  Osvrnuvši se na aktuelna događanja na relaciji Beograd-Zagreb, te, kako je rekla, onima koji Hrvatsku nazivaju „slučajnom državom“, a koji su ovih dana išli i korak dalje i nazvali je „udbaškom strukturom“ poručuje:

  „Moderna Hrvatska država stvorena je voljom hrvatskog naroda i voljom izraženom na referendumom 1990. godine i veličanstvenom pobedom hrvatskih branitelja u ’Oluji‘ koju ovde danas slavimo.“

  Istakavši da je godišnjica „Oluje“ Dan pobede, slobode i mira za Hrvatsku, Kitarovićeva je rekla da „smo sve to morali izvojevati u ratu, braneći zemlju od unitarističkog jugoslovenstva i četništva koji su počinili strašna zla širom Hrvatske i BiH“.

  „Želim i ovom prilikom reći da poštujemo svaku žrtvu, jer svaki život je jednako vredan, ali se isto tako mora znati da je ’Oluja‘ bila politički opravdana, etički čista, vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobeda za pravilan cilj“, rekla je Kitarovićeva.

  Uz poseban pijetet iskazan prvom predsedniku i poglavniku Franji Tuđmanu, Kitarovićeva je rekla da je Hrvatska je „Olujom“ dokazala svoju odlučnost da bude slobodna država, ali i sposobnost da bude suverena.

  Ukazujući na, kako je rekla, ogromnu korist od „Oluje“, Kitarovićeva je rekla da je ta akcija imala i veliko međunarodno značenje, jer je sprečila genocid kakav su „u Srebrenici učinile snage VRS“.

  Hrvatska i hrvatski narod znali su oprostiti, ispunjena su opšta i manjinska prava, te omogućen povratak svima koji su se želeli vratiti. To je etika pobednika i mira.

  „Nećemo prihvatiti zanemarivanje presuda međunarodnih sudova niti negirati pobede“, rekla je Kitarovićeva.

  Dodala je da hrvatski narod ne zaboravlja da su u oslobađanju zemlje učestvovali i brojni Srbi, koji su Hrvatsku videli kao svoju domovinu.

   

  Tagovi:
  obeležavanje, Kolinda Grabar-Kitarović, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga