13:04 19 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2289
  Pratite nas

  U prisustvu hrvatskog državnog vrha u kasarni Zemunik predstavljeni su helikopteri „kajova vorior“, koje su Oružane snage Hrvatske dobile od SAD, a njihova baza će biti u Zadru.

  Projektom opremanja Oružanih snaga obuhvaćena je donacija 16 helikoptera i opreme od SAD, koji su proizvedeni u periodu od 2010. do 2012, a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015. godine, od kojih je prvih pet helikoptera u 93. Vazduhoplovnu bazu dopremljeno 30. jula ove godine.

  Reč je, kako su preneli hrvatski mediji, o izvidničko-borbenim helikopterima dobijenim od Sjedinjenih Američkih Država, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. Vazdušne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane.

  Ministar odbrane Josip Buljević se zahvalio vlastima SAD, kako je rekao, strateškom partneru Hrvatske, na toj donaciji.

  ​„Pripadnici Oružanih snaga dobijaju savremena sredstva, verujem da će nas helikopteri podstaći na nove iskorake. Ono što treba naglasiti, ta donacija prestavlja vidljivu potvrdu našeg savezništva. Helikopteri koji danas ulaze u sastav vojske Hrvatske tek su jedna od podrški naših strateških partnera, a ona je dokaz ispravnosti da sa strateškim partnerima možemo usavršavati naše kapacitete“, kazao je Buljević.

  On je naveo da je ukupna pomoć Amerike vredna više stotina miliona dolara.

  „Gradimo takve snage koje su u savezničkim misijama dale vidljiv doprinos“, kazao je Buljević.

  ​Nakon Buljevića, prisutnima se obratila i predsednica Kolinda Grabar Kitarović istakavši da je opremanje hrvatskog ratnog vazduhoplovstva korak učinjen uz pomoć američkog strateškog savetnika.

  „Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente, i političku“, rekla je Kitarovićeva, koja je i komandant Oružanih snaga Hrvatske.

  Predsednica je kazala da se ne radi ni o kakvom iskazivanju moći, kako to Hrvatskoj spočitavaju susedi, nego o opremanju i modernizaciji Oružanih snaga.

  „Sigurnost ne dolazi sama od sebe, niti je besplatna. Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga, pa tako i ratnog vazduhoplovstva.“

  Kitarovićeva je ocenila da je dolazak helikoptera u Hrvatsku dokaz da je i u vremenima finansijske oskudice moguće raditi na modernizaciji.

  Ona je rekla i da će Zadar biti matična baza svih 16 helikoptera.

   

  Tagovi:
  helikopteri, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga