23:00 30 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  5930
  Pratite nas

  Hrvatski branitelji insistiraju na dijalogu sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, smatrajući da je to jedini siguran način da se dođe do konkretnih rezultata, i apeluju na smirivanje tenzija u odnosima sa Srbijom, a hrvatske političare pozivaju da se ne služe huškačkim jezikom.

  „Branitelji ne mogu birati političare u Srbiji, ali traže dijalog. Kada bi se razgovaralo za jednim stolom sa Vučićem, da predsednica to inicira, sigurno bi se došlo do konkretnih rezultata“, rekao je branitelj Josip Klem na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa šefom SDP-a i kandidatom za premijera na vanrednim parlamentarnim izborima Zoranom Milanovićem.

  Branitelji su ranije danas apelovali na hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da im ugovori susret sa srpskim premijerom, a nakon toga su sa Milanovićem razgovarali o odnosima sa Srbijom i poglavljima 23 i 24.

  „Želeli smo da naučimo Milanovića i SDP demokratiji i dijalogu“, rekao je branitelj Dražimir Jukić, dok je Klem kazao da su branitelji takve razgovore imali i sa predsednicom Hrvatske i sa liderom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

  „Ne želimo da se političari služe huškačkim jezikom. Pozivamo javnost da se smire tenzije, da se uspostave odnosi sa Republikom Srbijom i da se omoguće radni sastanci. Ovako nigde nećemo doći. Nakon izbora se niko ne brine o nama. To smo rekli i Milanoviću“, rekao je Klem.

  On je ponovio da se branitelji protive zatvaranju granica, jer to neće dovesti nikuda.

  „Mi se zalažemo za dijalog i mislimo da smo na dobrom putu, bez obzira što nismo naišli na razumevanje. Milanović možda ima oštriji stav. Mislimo da ipak treba sesti za sto, u cilju pronalaska naših nestalih, ali i zbog dobrosusedskih odnosa“, kazao je Klem.

  On je rekao da se branitelji ne bave politikom i da ne žele generaciji koja sada ima 20 godina da govore o ratu.

   

  Tagovi:
  hrvtaska, branitelji, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga