05:30 03 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2310
  Pratite nas

  Prvi predsednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman je početkom 1992. godine pokušao da ubedi SAD da je u njihovom interesu da Srbi i Hrvati podele BiH. On je tada potvrdio da je o tome razgovarao ne samo sa Slobodanom Miloševićem, već i sa liderima Srba u BiH koji su Hrvatima nudili dogovor.

  To je navedeno u depeši od februara 1992. godine koja je iz Ambasade SAD u Beogradu upućena u Stejt department, a deklasifikovana je prošlog meseca, prenele su banjalučke „Nezavisne novine“.

  Franjo Tuđman
  © AFP 2020 / MARIA BASTONE

  Kako je istaknuto, Tuđman je pokušao da dokaže da će muslimani dovesti pola miliona Turaka, te da će se preko Sandžaka i Kosova povezati sa Turskom. Uzimajući u obzir „visoki natalitet muslimana“, navodi se dalje, muslimanska država u Evropi ne bi bila u interesu ni Amerike ni Evrope.

  U depeši je istaknuto da je tadašnji američki ambasador Voren Cimerman bio šokiran tim tvrdnjama, uz napomenu da je interes za podelu BiH u Tuđmanu verovatno pobudio Slobodan Milošević tokom razgovora u Briselu.

  Navedeno je da je Cimerman upitao Tuđmana kako je moguće da sa Srbima ratuje u Hrvatskoj, a da istovremeno sa njima pregovara u BiH, Tuđman je, kako se tvrdi u depeši, odgovorio da je „BiH veštačka država stvorena voljom kolonijalnih sila, a da je Hrvatska stara država koja se prostirala do Zemuna“, te da je neophodno da u interesu mira Srbi i Hrvati postignu dogovor u BiH, s tim da bi muslimanima bila prepuštena teritorija Sarajeva sa okolinom.

  Ističe se takođe da je telefonski razgovor sa Tuđmanom inicirao Cimerman kako bi ga pohvalio jer je pristao da odblokira kasarne JNA u Hrvatskoj i da mu objasni zašto SAD ne mogu da priznaju Hrvatsku, ali da je Tuđman veoma brzo razgovor skrenuo na BiH i njegove planove o podeli.

  „Bilo nam je jasno da Tuđman jednostavno ne može da shvati da muslimani imaju bilo kakvo pravo da odlučuju o sudbini BiH. Potpuno je odbacio ambasadorovo mišljenje da je (Alija) Izetbegović razumna osoba koja želi kompromis“, navodi se dalje u depeši i dodaje:

  „Tuđman je za Izetbegovića rekao da je turski čovek koji želi da stvori ’Veliku Bosnu‘.“

  Razgovor je dalje, kako je navedeno, iz faze bizarnog prešao u fazu košmara kada je Tuđman počeo da zastupa srpsku poziciju, tvrdeći da je za mir potrebno rešiti položaj dva miliona Srba zapadno od Drine, te da se tenzije jedino mogu trajno rešiti crtanjem novih granica.

  „Ako Vi i Milošević podelite BiH, biće rata. Šta očekujete da će tada muslimani uraditi“, rekao je američki ambasador i napomeno u depeši da je Tuđman svojim argumentima praktično potirao hrvatsku politiku prema Srbima u vlastitoj zemlji. Na dalje insistiranje Tuđmana da je podela BiH jedino rešenje koje će muslimani morati prihvatiti ako Srbi i Hrvati istraju, Cimerman je razgovor skrenuo na Srbiju, istakavši da Zapad mora pokazati Miloševiću da otimanje BiH nije odgovor.

  Onda je, kako je istaknuto, otvoreno kritikovao nemačku politiku prema BiH.

  „Nemačka je u velikoj meri odgovorna za taj problem jer je naterala Izetbegovića da mora da bira između nezavisnosti i priključenja mini-Jugoslaviji kojom bi dominirali Srbi. Njegova odluka da ide na nezavisnost je razumljiva, ali je izazvala očekivan srpski odgovor. Izetbegovića treba podržati da izađe iz tog problema i zato je pozicija SAD da moraju opstati postojeće granice“, navedeno je u depeši.

  Ambasador je onda pozvao Tuđmana da se ne pridružuje Miloševiću u zamci redefinisanja granica, a Tuđman je Cimermana upozorio da SAD treba da paze na politiku Nemačke prema muslimanima.

  Ambasador je, kako se navodi, privodeći razgovor kraju, upozorio Tuđmana da će izgubiti američku podršku ako nastavi sa svojom politikom.

  U uvodnom delu razgovora Cimerman je objasnio da Amerika ne može priznati Hrvatsku iz dva razloga. Prvo zato što je u Jugoslaviji ratno stanje, a drugo zato što nepriznavanjem Hrvatske SAD zadržavaju određeni kredibilitet i mogućnost da utiču na Beograd.

  „SAD nikad neće priznati Srpsku republiku u BiH koja bi nastala kao rezultat agresije Srbije na tu zemlju“, rekao je Voren Cimerman, američki ambasador u Beogradu u telefonskom razgovoru sa Tuđmanom iz februara 1992. godine, koji je nedavno deklasifikovao Stejt department.

  „Srpske aktivnosti u stvaranju Srpske republike u BiH vidimo kao agresiju koju niti hoćemo niti možemo priznati i prihvatiti. Nećemo prihvatiti ni hrvatsku agresiju kao uspostavljanje ravnoteže prema srpskim akcijama. Kako očekujete od nas da se suprotstavimo srpskim namerama da menjaju granice u Hrvatskoj, a da istovremeno podržimo iste takve vaše aktivnosti u BiH“, rekao je Cimerman.

   

  Tagovi:
  BiH, pregovori, srbi, Tuđman, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga