12:42 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1581
  Pratite nas

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ponovo je oštro kritikovao crnogorsku vlast pozivajući Boga da ih prosvetli da ne budu bezbožnici jer, kako je rekao, nemaju pravo da Crkvu Hristovu podređuju svojim interesima.

  Mitropolit je na liturgiji u manastiru Podmaine poručio da oni na vlasti nisu tu zato što su najbolji, već da bi se videlo da li su ljudi ili neljudi.

  On je podsetio da su austrougarski okupatori rušili manastir Podmaine i dodao da NATO nije ništa drugo do nastavak austrougarske okupacije.

  „Sad se naši glavari kunu u NATO. Vele, bezbednosti radi. To je bezbednost koju su davali Musolini i Hitler. To je ta bezbednost. Pa još, malo im je i to, nego su se odrekli žile kucavice Crne Gore — Kosova i Metohije. I sad im ovi njihovi izdanci kažu da ne priznaju ni granice koje su im oni postavili“, rekao je Amfilohije, preneli su podgorički mediji.

  On je podsetio na poslednje incidente u Mušutištu, kada Albanci nisu dozvolili prognanim Srbima da posete tamošnju crkvu i grobove svojih predaka.

  „To su uradili oni koje su crnogorski vlastodršci priznali za vlast i za državu. Daj Bože da im Bog vrati razum i pamet“, rekao je on i dodao da im oni koje su priznali kao državu sada traže teritoriju preko granice, prema Vasojevićima.

  Podsetivši na narodnu izreku da je oteto — prokleto, Amfilohije je dodao:

  „Ne može se na zločinu graditi budućnost, ni svoja ni svoje dece. Ne može se tako graditi ni budućnost na Kosovu. Niti može u Crnoj Gori na bratoubistvima i deobama bratskim. Jer ova današnja Crna Gora, ona se ne gradi na ćivotima Svetog Vasilija Ostroškoga i Svetog Petra Cetinjskoga, na kralju i gospodaru Nikoli Prvom Petroviću i njegovim granicama. Ona se gradi na bratoubilaštvom prolivenoj krvi od 1941-45. godine“, rekao je Amfilohije.

  On je posebno pozdravio Ruse koji su došli na liturgiju, podsetivši da su crnogorski vlastodršci Rusiji uveli sankcije.

  „Nisu to Crnogorci, to su Montenegrini. Zamislite vi Crnogorce koji stavljaju sankcije Rusiji. To je bezumlje. Takvog ludila nikada nije bilo na ovim prostorima. To je, zapravo, uvođenje sankcija Svetom Petru Cetinjskom koji je ostavio zaveštanje: Ko se odrekne jednoverne, jednokrvne i jednojezične Rusije, dabogda živo meso od njega otpadalo“, rekao je Amfilohije.

  Tagovi:
  amfilohije, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga