03:01 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3480
  Pratite nas

  Povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih Mučenika Jasenovačkih, liturgiju u Hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja u Jasenovcu služiće vaseljenski patrijarh Vartolomej, kome će to ujedno biti i prva poseta Hrvatskoj.

  Obeležavanju godišnjice će pored visokih zvanica iz javnog i političkog života prisustvovati i izaslanici Ruske i Poljske pravoslavne crkve.

  Portal Srpski narodni forum preneo je poziv Eparhije pakračko-slavonske vernicima da se okupe na svetoj liturgiji.

  „Njegova svesvetost arhiepiskop Konstantinovog grada i patrijarh vaseljenski gospodin Vartolomej će sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem i velikim brojem otačastvenih i gostujućih arhijereja, načalstvovati liturgijskom obeležavanju Novomučenika Jasenovačkih, a u povodu sedamdeset i pet godina od početka njihovog stradanja i ispovedništva. Okupimo se 10. septembra 2016. godine u devet časova u Manastiru Jasenovac oko svjatjejših arhijereja i našeg domaćina, Eparhije pakračko-slavonske i njenog predstojatelja episkopa pakračko-slavonskog gospodina Jovana“, stoji u pozivu.

  Inače, Manastir Jasenovac sa Crkvom Rođenja Svetog Jovana je sedište Eparhije pakračko-slavonske i najmlađi je pravoslavni manastir u Hrvatskoj. 

  Manastirska crkva je sagrađena 1775. godine, a razorena je na početku Drugog svetskog rata 1941. godine. Garaža koja je bila u sastavu crkve bila je deo Koncentracionog logora Jasenovac.

  Crkva je obnovljena i ukrašena 1984. godine. Tokom ratnih sukoba devedesetih godina crkva je ponovo oštećena, a maja 1995. godine u operaciji „Bljesak“ je oskrnavljena i devastirana. Obnovljena je 2000. godine.

  Podsetimo, posle osnivanja Spomen-područja Jasenovac vernici su se okupljali u Jasenovcu na otvorenom, gde su služeni pomeni i parastosi, što je bio i svojevrstan protest zbog toga što i hram nije deo spomen­-kompleksa, kao što je to bio slučaj u Mauthauzenu ili Dahau.

   

  Slično:

  Protest na Kritu: Patrijarh Vartolomej je izdajnik!
  DSS traži usvajanje Rezolucije o genocidu u NDH
  Dačić: Postupci Hrvatske liče na ′40. godine i NDH
  Tagovi:
  koncentracioni logor, liturgija, poziv, žrtve, poseta, vaseljenski patrijarh Vartolomej, Jasenovac, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga