16:08 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3022
  Pratite nas

  Albanski premijer Edi Rama rekao je da Vlada Albanije snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije i izrazio je uverenje da bi skoro priznanje Kosova od strane Beograda bilo u korist same Srbije, kao i da bi ono olakšalo procese saradnje.

  Rama je to izjavio tokom svoje posete Sloveniji gde je, između ostalog, sa premijerom te zemlje Mirom Cerarom razgovarao o razvoju u regionu, sa naglaskom na Kosovo.

  Aleksandar Vučić i Edi Rama
  © AP Photo / Hektor Pustina

  Rama je istakao značaj bržeg donošenja odluka od strane EU o viznoj liberalizaciji sa Kosovom zbog „činjenice da su samo oni nacija koja ne može slobodno da se kreće kao i sve druge u Evropi, jer je porodicama potrebno da se presele na bilo koje mesto, kao i jer je to nacija koja je oslobodila Kosovo i zato što je to sramota za EU“, prenosi „Koha“.

  „Što se tiče Kosova, prvo bih želeo da naglasim da sa slovenačkim premijerom delim mišljenje o potrebi da zajedno ulažemo napore da se institucionalizuje odnos Kosova sa NATO-om. Članstvo Crne Gore u NATO-u bilo je izuzetno važan strateški korak i isto tako je strateški važno da Kosovo institucionalizuje odnose sa NATO-om i da uđe u proces potpune integracije u NATO, što svakako nije tema današnjeg trenutka, ali bi trebalo da bude na dnevnom redu NATO-a“, rekao je Rama između ostalog.

  „Sa druge strane, podržali smo i snažno podržavamo dijalog između Srbije i Kosova, uprkos činjenici da snažno štitimo mišljenje da što pre Srbija prizna Kosovo, to će pre biti oslobođena jedne psihološke i strateški nepovoljne situacije, te će i u izveštajima za Kosovo i za sve ostale procese biti više svetlosti. Nije Kosovo to koje ne poštuje sporazume sa Evropskom unijom. Istina je suprotna. Sve strane na Kosovu su posvećene procesu evropskih integracija, ali unutrašnja dinamika i dinamika odnosa između Kosova i Srbije utiču, u zavisnosti od slučaja, i dobro i loše na određene pozicije u politici na Kosovu, i s obzirom na odnose i dogovore među njima, neki koraci moraju biti odloženi“, rekao je albanski premijer.

  Edi Rama rekao je da je uveren da će Kosovo ubrzo rešiti pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom kao pitanje koje nadilazi granice, iako se na prvi pogled činilo da će biti lakše rešeno, ali i da zemlja mora precizno i sa ozbiljnošću da ubrza proces približavanja Evropskoj uniji.

   

  Tagovi:
  Edi Rama, Edi Rama, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga