02:24 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2153
  Pratite nas

  Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da je u toj pravosudnoj instituciji formiran predmet u kojem se već oko 20 dana sprovode određene aktivnosti u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče održavanja referenduma.

  „Prikuplja se određena dokumentacija, a određene osobe će biti pozvane u Tužilaštvo BiH. Glavni tužitelj Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu“, navodi se u saopštenju.

  Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu biće osigurani svi potrebni tužiteljski resursi za efikasan rad na predmetu.

  „Tužilaštvo BiH u narednom periodu postupaće u skladu sa zakonom. U interesu predmeta, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija za medije“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

  Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je za „Euro Blic“ da je reč o slučaju „Referendum“.

  Ustavni sud BiH, naime, zabranio je održavanje referenduma u RS povodom njegove odluke da je 9. januar, kao Dan Republike — neustavan.

  Ignorisanje odluke Ustavnog suda BiH je krivično delo za koje je, po Krivičnom zakonu BiH, zaprećena kazna zatvora do pet godina.

  Tagovi:
  referendum u Repulici Srpskoj, Dan RS, saslušanja, Ustavni Sud BiH, Tužilaštvo BiH, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga