13:57 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  21020
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je davno prošlo vreme Osmanlija u BiH, kada je „kadija tužio i kadija sudio“, i poručio da oni koji bi da ga hapse treba da znaju da niko nije do sada napravio državu na hapšenju političkih protivnika.

  Dodik je rekao da njega hapse od kada je u politici, ali ga do sada nisu uhapsili.

  „Nemoguće je očekivati da neko napravi državu na hapšenju političkih protivnika i zna se da to do sada nije uradila nijedna država. Čak ni one koje su bile u aparthejdu i fašizmu u tome nisu uspele, pa neće ni Bakir Izetbegović“, poručio je Dodik za televiziju „Prva“.

  Prema njegovim rečima, sva priča o referendumu i o njegovom hapšenju nastala je da bi se prikrila činjenica da u FBiH ima više od sto registrovanih grupa sa terorističkim potencijalom, kojima vlast i sam Bakir Izetbegović ne pridaju pažnju.

  „Oni su mislili da će ovaj referendum biti dovoljan razlog da vežbaju terorističke grupe. Smetnuli su sa uma da i mi imamo policiju koja je vrlo sposobna da se odbrani“, rekao je predsednik RS i dodao da su sva lica koja su markirana kao eventualno opasna bila pokrivena.

  Govoreći o efektima koji bi referendum mogao imati na predstojeće izbore, Dodik je rekao da će se to znati za pet-šest dana, a da bi sada na glasačko telo sigurno uticalo njegovo hapšenje.

  On je naglasio da je osećaj da je Srpska juče na referendumu osvojila slobodu i povratila svoje dostojanstvo iznad toga da li će neko biti procesuiran.

  „To više nema značaj da li će Milorad Dodik odgovarati ili ne, i da li će to nekom pasti na pamet da radi. Ono što ostaje kao neosporna činjenica je da se održao referendum i da je narod bio jedinstven. Niko ne može, pa ni protivnici Republike Srpske, ovo ignorisati i reći to je bespravno“, naglasio je predsednik Republike Srpske.

  Milorad Dodik dolazi na glasanja na refrendum
  © Tanjug / Nataša Milosavljević

  Na pitanje da li je referendum o Danu Srpske, u stvari, uvertira za referendum o nezavisnosti Srpske, Dodik je rekao da Srpska nema potrebe da se vežba i da trenira.

  „Mi smo mogli juče ili pre šest meseci ili pre tri godine imati referendum o statusu, dakle ne treba nam nikakvo vežbanje. Mi ćemo odlučivati kako da postupamo po nekim važnim pitanjima i da o njima postignemo političko jedinstvo. Mi smo pokazali da imamo potpuno dovoljno karaktera i sposobnosti da provedemo referendum i očuvamo stabilnost u vrlo konfuznim okolnostima i u vrlo neprijateljskom okruženju“, rekao je Dodik.

  Reagujući na izjavu portparola EU Maje Kocijančič o neregularnosti referenduma, Dodik je rekao da Kocijančičeva očigledno doprinosi samo destabilizaciji situaciji u BiH.

  On je podsetio da je odluku o referendumu donela Narodna skupština Srpske i da nije predviđeno da ona bude odobrena od bilo koga.

  „Kada to govori neko iz EU, znači da uništava najvrednije evropske standarde i kriterijume. Juče je održan referendum u Mađarskoj o migrantima. Zašto se ne bavi time?“, upitao je Dodik.

  Predsednik RS je konstatovao da je EU previše uključena u intervencionizam u BiH, zajedno sa drugim zapadnim zemljama i da je prevršilo svaku meru njihovo nastojanje da BiH moduliraju kako oni žele.

  „Mi smo svoje rekli na referendumu juče“, zaključio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

   

  Tagovi:
  referendum u Repulici Srpskoj, Milorad Dodik, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga