21:37 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2751
  Pratite nas

  Ne želim da se pretvaram da podržavam neuspeli koncept nazvan Bosna i Hercegovina, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da je ipak spreman da radi „kako bi se osigurala održivost BiH koja je predviđena Ustavom“.

  „Bosna i Hercegovina je danas mesto koje niko ne želi, osim par idealista u Sarajevu, koji žele da je sačuvaju, ali niko više od nje nema koristi“, rekao je Dodik u intervjuu AFP-u

  On je istakao i da ukoliko se ne postigne konsenzus između muslimana, Srba i Hrvata, „BiH će nestati“.

  Povodom održanog referenduma i poziva na saslušanje koje je tim povodom dobio iz Sarajeva, Dok je rekao da će „rado dati izjavu video-linkom ili na teritoriji Republike Srpske“, ali da neće putovati na lokacije čije nadležnosti smatra „nelegalnim“.

  „Moji putevi ne vode u Sarajevo. Ja sam na meti sarajevskih muslimana i njihove politike. Nemam veze sa Sarajevom i ništa me ne vezuje za njih“, rekao je on.

  Kako navodi AFP, ojačan nedavnom pobedom svoje stranke na lokalnim izborima, Dodik ponovo ukazuje na mogućnost organizovanja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske.

  „Razmišljam o tome, mnogo razmišljam o tome“, rekao je Dodik i dodao da samo ukazivanje na takvu opciju može da bude upotrebljeno protiv njega na sudu, jer „u Bosni i Hercegovini nemamo pravo da mislimo“.

  „Ako mislite, automatski vas smatraju velikim neprijateljem, većim od onih iz Islamske države, koji ovuda slobodno šetaju“, rekao je predsednik Republike Srpske, misleći na 330 građana BiH koji su otišli u Siriju kako bi se priključili Islamskoj državi, navodi AFP.

  Dodik je u intervjuu za AFP zaključio da postoje dva scenarija za budućnost BiH.

  „Ili ćemo izgraditi Bosnu poštujući volju svih građana ili ona više neće postojati. Kada će se to dogoditi? Ja to ne znam“, rekao je Dodik.

  On je, takođe, optužio Zapad da „ubrzava proces nestanka“ Bosne nametanjem svoje volje ili slanjem „trećerazrednih ambasadora“.

  „Oni dolaze ovde da se vežbaju pred odlazak na drugo mesto. Ne želim da budem njihovo zamorče“, istakao je predsednik Republike Srpske.

   

  Tagovi:
  lokalni izbori u BiH, referendum u Republici Srpskoj, Milorad Dodik, Sarajevo, BiH, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga