05:08 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 114
  Pratite nas

  Odluka Demokratske partije socijalista da za mandatara 41. po redu crnogorske Vlade predloži zamenika predsjednika te partije Duška Markovića u određenom dijelu javnosti, ipak je doživljena kao iznenađenje, a otvorila je i pitanje da li dosadašnji premijer Milo Đukanović napušta aktivno bavljenje politikom i učestvovanje u političkom životu Crne Gore.

  Kao što je poznato, ovo je već treći put da se Đukanović povlači sa funkcija izvršne vlasti, a u predhodnim navratima pod raznim izgovorima to je takođe činio i 2006. i 2008. godine. 

  Premijer Crne Gore Milo Đukanović nakon glasanja sa suprugom i sinom.
  © REUTERS / Stevo Vasiljevic

  Za mnoge dobro upućene, ova vijest i nije preveliko iznenađenje. A već od ranije postojale su određene špekulacije, koje je javno na RTS-u još prošle godine iznio i analitičar Dušan Janjić, a odnose se na okolnost da je Đukanovićev odlazak sa pozicija izvršne vlasti nakon izbora u Crnoj Gori dogovoren još februara mjeseca 2015. godine tokom bezbjednosnog samita u Minhenu.

  Da „nikakvih iznenađenja u ovome nema“ mišljenja je i programski direktor Građanske alijanse u Crnoj Gori Boris Raonić. Po njegovom mišljenju, takođe ne treba očekivati ni bilo kakve suštinske promjene.

  Boris Raonić
  Boris Raonić
  Boris Raonić

  „I dalje će se upravljati na autoritaran način, a prioriteti unutrašnje i spoljne politike će biti isti“, ističe naš sagovornik.

  Jedino što po njegovom mišljenju ima „bar male šanse“ jeste da se eventualno formira Vlada nacionalnog jedinstva u kojoj bi participirale i neke opozicione partije.

  Što se tiče daljih političkih procesa u Crnoj Gori, kao i odlučivanja u samoj Demokratskoj partiji socijalista, po Raonićevim riječima ono što je sasvim izvjesno je „da će se za ključne odluke i dalje konsultovati sa Đukanovićem“.

   

  Tagovi:
  mandatar, izbori u Crnoj Gori, DPS, Boris Raonić, Duško Marković, Milo Đukanović, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga