20:55 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 51
  Pratite nas

  Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić ocenio je da uzrok nestabilnosti u BiH nije Republika Srpska već nestabilnost u Federaciji BiH.

  Ivanić je rekao da u Srpskoj postoji vlast koja ima punu snagu i koja funkcioniše, te da je i srpska struktura u institucijama BiH potpuno jedinstvena.

  Mladići sa zastavama BiH
  © AP Photo / Amel Emric

  On smatra i da će svedočenje lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića u sudu u Prištini biti „dodatni točkić“ nestabilnosti koja duže vreme postoji u FBiH, prenose Nezavisne novine.

  „Očito je da će nakon tog svedočenja biti turbulencija u BiH. Biće zanimljivo kako će se tamo na to reagovati. Ovih dana sigurno će reagovati i SDA, koja je osudila njegov nastup, a kakve će biti implikacije i posledice, videćemo“, naveo je Ivanić i dodao da je i ranije bilo teških reči između bošnjačkih političara.

  Kada je reč o efektima Radončićevog svedočenja na stabilnost institucija BiH, Ivanić je rekao da će one ostati iste, kao i da će se većina u njima sklapati od slučaja do slučaja, od teme do teme.

  Prema njegovim rečima, aktuelni sastav Predsedništva BiH može napraviti iskorak u jednom — da se ne bavi ustavnim temama o kojima se ne slažu, te da ne otvaraju sukobe već da pokušaju da razgovaraju o stvarima o kojima se slažu.

  Ivanić je naveo da se tako može menjati slika o BiH i privući investitori, uz ocenu da je negativan imidž ključni problem nedostatka ekonomskog razvoja BiH.

  Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da Republiku Srpsku nikada nije ostavljao po strani, već da je uvek vodio računa o njenim interesima, te je poručio da se, dok je on u mandatu, neće doneti nijedna štetna odluka po Srpsku.

  „Neću odustati od svog koncepta, a to je da nema promene Ustava, jer o njemu ne možemo isto misliti i ako tu temu otvorimo, odmah imamo tri slike BiH“, naglasio je Ivanić i dodao da nema ni promene Dejtonskog sporazuma, niti promena nadležnosti, već da treba živeti u tom okviru i u njemu napraviti određen iskorak. 

   

  Tagovi:
  nezavisne
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga