06:43 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 722
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom posete Kini dogovorio je prve korake u budućoj izgradnji specijalnih ekonomskih zona u Republici Srpskoj, kao i otvaranje Konfucijevog instituta u Banjaluci.

  Predsednik Republike Srpske bio je jedan od glavnih govornika na 16. Međunarodnom sajmu Zapadna Kina, koji je danas počeo. Predsednik RS je na zvaničnom otvaranju rekao da RS želi da razvija specijalne ekonomske zone, kako bi Kina prepoznala Srpsku kao prostor u kojem je poželjno i isplativo razvijati te zone, poput onih u Hongkongu ili Kambodži.

  „Srpska je spremna za izazove i traži konsenzuse kroz dijalog“, rekao je Dodik.

  Koliko je ta poseta bitna za ekonomiju Republike Srpske razgovarali smo sa doktorom ekonomskih nauka sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, docentom Markom Đogom. 

  „Veliki potencijal svakako postoji, samo je pitanje da li su pripremljeni projekti koji bi mogli da pomognu ekonomskom napretku RS“, rekao je on, dodajući da je svakako zanimljivo što se bezmalo najveća ekonomska sila na svetu interesuje za saradnju sa jednim entitetom.

  Dodik je tokom posete Kini podsetio na jednu od najvećih kapitalnih investicija Kine, a to je TE „Stanari“ u Republici Srpskoj, čija je ukupna vrednost bila oko 550 miliona evra, od čega je značajan deo sredstava obezbedio kineski partner. Glavni izvođač radova na tom postrojenju, koje zapošljava oko hiljadu radnika, bila je kineska kompanija „Dong feng elektrik“ sa sedištem u provinciji Sečuan.

  Predsednik RS se sastao sa guvernerom te provincije sa kojim su dogovoreni i prvi koraci u budućoj izgradnji specijalnih ekonomskih zona u Republici Srpskoj. Guverner Sečuana Jin Li prihvatio je i poziv predsednika Srpske da poseti Banjaluku.

  Inače, Sečuan je jedna od najbogatijih provincija u Kini, sa 90 miliona stanovnika i velikim kompanijama. Dodik je takođe dogovorio da u Banjaluci zvanično bude otvoren Konfucijev institut i očekuje će to biti realizovano do kraja godine.

  „Osnivanje tog instituta će olakšati međunarodnu razmenu nastavnog osoblja, studenata, kao i realizaciju istraživačkih projekata u saradnji sa Kinom. Isto tako, taj institut je veoma važan sa ekonomske tačke gledišta zbog pružanja podrške ekonomskoj saradnji i međunarodnoj razmeni kulture, tradicije i jezika“, rekao je Dodik.

  Na pitanje šta je to u RS što bi moglo da privuče jednu Kinu da u nju ulaže naš sagovornik ekonomista Marko Đogo navodi:

  „Potencijalne koristi za RS u saradnji sa Kinom su svakako mnogo veće za nas nego za njih. Ali Kina je poznata kao država sa najvećim deviznim rezervama, koja stalno traži profitabilno mesto za ulaganja, što će omogućiti ne samo dobre odnose sa Kinom, već i plasman i prodaju kineske robe. Njih naravno zanimaju veće investicije i što se tiče RS energetika je svakako sektor koji je potencijalno najzanimljiviji, jer je RS jedan od retkih regiona u kojima taj kapacitet nije iskorišćen u dovoljnoj meri. Mi i dalje imamo tokove reka i basene uglja, koji nisu iskorišćeni, i to je potencijal koji bi mogao da bude zanimljiv za Kineze.“

  Dodik se nalazi u devetodnevnoj poseti Kini, gde će učestvovati u radu privrednog foruma i sastati se sa potpredsednikom Vlade Kine, koji je njegov domaćin.

  Predsednik RS će se u Pekingu sastati sa internacionalnim sekretarom Komunističke partije Kine, gde će potpisati sporazum o saradnji i partnerstvu te partije i SNSD-a, što predstavlja dodatni podsticaj dobroj saradnji kineske države i kineskih kompanija sa Republikom Srpskom.

  Dodik je najavio i niz susreta sa predstavnicima kompanija koje su zainteresovane da ulažu u Republiku Srpsku.

   

  Slično:

  Dodik u Kini: Dogovoren prvi korak u izgradnji slobodnih zona u Srpskoj
  Dodik u devetodnevnoj poseti Kini: Partnerstvo, privreda, ulaganja (video)
  Dodik: Ako EU uvede sankcije, RS izlazi iz dogovora o Reformskoj agendi
  Tagovi:
  Milorad Dodik, kineska ekonomija, Kina, poseta, Milorad Dodik, rs
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga