01:15 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  101127
  Pratite nas

  Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da današnjem svetu treba više, a ne manje NATO-a, i poručila je da će biti prva osoba koja će poželeti dobrodošlicu Srbiji ako uđe u NATO.

  Ona je dodala da veruje da će se to i dogoditi i istakla da treba ubrzati politiku otvorenih vrata prema novim članicama.

  „Crna Gora će postati članica za nekoliko meseci, ali šta je sa Makedonijom? Kontroverze oko imena ne mogu biti važnije od sigurnosne situacije“, rekla je Kitarovićeva.

  Naglasila je i da smatra da će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nastaviti saradnju u Severnoatlantskom savezu.

  Ona je na panelu o NATO-u u sklopu Međunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom gradu Halifaksu ocenila da će Tramp, nakon inauguracije i upoznavanja sa informacijama, međunarodnim obavezama koje SAD ima prema NATO-u i činjenicama da današnja situacija u svetu zahteva severnoatlantsku saradnju, ostaviti pozitivno nasledstvo u tom Paktu.

  „Verujem da ćemo u budućnosti pronaći zajednički jezik, ali sam saglasna i sa činjenicom da treba da ispunjavamo naše obaveze, počevši od moje države Hrvatske“, poručila je Kitarovićeva, aludirajući na Trampove izjave tokom predsedničke kampanje kojima je dovodio u pitanje načela na kojima počiva NATO i pozvao saveznike da ulože više u Alijansu.

  Dodala je i da je prisustvovala poslednjem samitu NATO-a u Varšavi, gde je uvidela da je Hrvatska jedna od retkih država koja nije povećala svoja izdvajanja za odbranu.

  „Za mene tu nije reč o troškovima, nego o investicijama, te o ispunjavanju međunarodnih obaveza“, rekla je Kitarovićeva i izrazila zadovoljstvo što Vlada Hrvatske ozbiljno pristupa međunarodnim obavezama i novom konceptu nacionalne sigurnosti.

  Govoreći o „ruskoj pretnji“, ona je rekla da tu zemlju neće „uplašiti milijarde dolara investicija“ u odbranu, kao i da su potrebne „solidarnost i brze i okretne reakcije na rusko delovanje“.

  „Greška koju smo napravili sa Krimom i Ukrajinom je bila u tome što smo bili prespori u svojem odgovoru“, smatra Kitarovićeva i poručuje da „Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a“, već da sa njom treba sarađivati.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  NATO, Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga