07:19 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 191
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je počastvovan posetom šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka. Dodik je izjavio da su razgovarali o budućnosti Srpske i BiH na putu ka Evropskoj uniji.

  Dodik je istakao da nakon usvajanja Mehanizma koordinacije ostaje veoma jasna procedura, prenosi RTRS.

  „Upoznao sam Lajčaka sa situacijom u BiH i Republici Srpskoj, koja je strateški opredeljena ka putu u evropske integracije. Veoma je važno poštovanje prava koje je Mehanizam koordinacije omogućio“, istakao je Dodik.

  Dodik je upoznao Lajčaka i sa rezultatima održanih lokalnih izbora.

  „Izbori su pokazali da nema podela u Republici Srpskoj, ali da ima različitih političkih opcija. Stanje u Srpskoj je stabilno i veoma je važno da treba prestati sa opstrukcijama prema evropskoj agendi“, rekao je Dodik.

  Lajčak je istakao da je tokom boravka u BiH razgovarao sa 11 političara i tri predstavnika međunarodne zajednice.

  „Mislim da je sastanak sa predsednikom Dodikom do sada bio najvažniji. Veoma je važna koordinacija svih nivoa vlasti u BiH i da se uspostavi mehanizam sa jasnom podelom nadležnosti“, rekao je Lajčak.

  On je izrazio zadovoljstvo vidljivim napretkom BiH na evropskom putu, što će se, kako je naglasio, pokazati već ove godine popunjavanjem upitnika Evropske komisije.

  Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Dodik je rekao da je Srpska opredeljena da izvrši obaveze koje je preuzela.

  Lajčak je rekao da je upitnik Evropske komisije jedna vrsta „rendgena“.

  „Vreme popunjavanja upitnika je jedan od indikatora koliko je BiH spremna i aktivna u tom procesu“, dodao je Lajčak.

   

  Tagovi:
  Lajčak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga