21:58 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 432
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da nema zemlje koja se na silu održala, pa neće ni Bosna i Hercegovina, ocenivši da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavne institucije.

  „Zalažem se za ukidanje ovih institucija kao vanustavnih kategorija i, ako to nije moguće, onda je moguće da nema Bosne i Hercegovine“, kazao je Dodik u intervjuu za N1, prenosi RTRS.

  On je rekao da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavne i veštački institucije koje je stvorila međunarodna zajednica kako bi nadomestile ulogu visokog predstavnika i na silu nametnule svoju volju. Dodik je naveo da konstituisanje Suda i Tužilaštva BiH vanustavno, jer o njima nikada nije postojao dogovor entiteta.

  „To je veštački nameštena institucija, i Sud i Tužilaštvo BiH, koja bi veštački eliminisala sve Srbe koji nešto znače i u političkom i u privrednom smislu. Ta institucija ne bi trebalo da postoji“, izjavio je predsednik Srpske.

  On je dodao da, ako nije moguć zajednički dogovor entiteta oko Suda i Tužilaštva BiH, koji o tome jedino treba da odlučuju, onda nije moguća ni BiH i poručio da Bosna i Hercegovina nije država već državna zajednica.

  „Nema zemlje koja se na silu održala pa neće ni BiH. Pozivam na dogovor — ako hoće, a ako neće onda ćete biti iznenađeni procesima budućim“, naglasio je Dodik.

  On je kazao da su bivšu državu su uništili stranci, a to po njemu danas rade i u BiH. Naveo je i da uloga međunarodne zajednice više nije ista, da EU nije toliko jaka, a američka politika više neće tretirati BiH kao mesto gde se nameću rešenja.

  „Pravosuđe BiH je pod političkom palicom najače bošnjačke partije, dokazi za to su brojni, a najači je to što je i sam bivši otpravnik američke ambasade u BiH na odlasku napisao da je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH, jer su pod direktnim uticajem SDA“, rekao je Dodik.

  Govoreći o odnosu prema Srebrenici i Potočarima, nakon što je Mladen Grujičić izabran za načelnika ove opštine, Dodik je najavio da će Srebrenica i dalje, kao i do sada imati podršku Vlade, kao i da dolaskom Grujičića, očekuje normalizaciju odnosa.

  „Srebrenica je jedno, a Potočari su drugo, i što se toga tiče njega, dosadašnji stav o Potočarima ostaje isti“, istakao je Dodik.

   

  Tagovi:
  dodik, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga