05:58 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  8138
  Pratite nas

  Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da sve države koje žele da budu članice EU moraju da ispune kriterijume, te da ne vidi zbog čega to ne bi mogla i Srbija. Ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir kaže da Srbija na svom putu ka EU mora da sprovede određene standarde, među njima i pitanje zaštite nacionalnih manjina.

  Kitarović je komentarisala blokadu poglavlja 26 na evropskom putu Srbije, rekavši da ako neka država želi da bude članica EU mora da prođe isto što su prošle i druge zemlje članice.

  „Hrvatska je morala da ispuni sve kriterijume, imali smo puno poteškoća, bilo je i blokada koje smo smatrali nepravednim, no u ovom slučaju je reč o kriterijumima koji je lako ispuniti. Ne vidim zbog čega Srbija to ne bi mogla ispuniti", rekla je Grabar Kitarović.

  Hrvatska predsednica je kazala da je deklaracija, koju je proletos potpisala sa premijerom Aleksandrom Vučićem, bila „ispružena ruka“ da će Hrvatska Srbiji biti partner pri ulasku EU.

  „Ta deklaracija podrazumeva i to da će se Srbija pobrinuti za hrvatsku manjinu, ali i ispuniti taj kriterijum“, rekla je Grabar Kitarović, preneli su hrvatski mediji.

  Ranije danas šef hrvatske diplomatije rekao je da Srbija na svom putu ka EU mora da implementira niz stvari, i da se od nje očekuje sprovođenje određenih standarda.

  „Pitanje pune zaštite nacionalnih manjina jedno je od tih pitanja. Od Srbije očekujemo da reši ta pitanja“, rekao je on sinoć u Briselu.

  Hrvatska, kako je dodao, podržava Srbiju da ispuni te standarde i krene dalje prema punopravnom članstvu u EU

  Štir je ovo izjavio nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić napustio Brisel, jer je Hrvatska blokirala Srbiji otvaranje poglavlja 26 u pregovorima s EU, preneo je Indeks.

  Tagovi:
  poglavlja, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga