06:27 04 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2029
  Pratite nas

  Poslanik Hrvatskog sabora Miro Bulj iz stranke Most, čiji je lider Božo Petrov predsedavajući Sabora, izjavio je danas u Splitu prilikom otkrivanja spomenika 72. bataljona Vojne policije da je „Hrvatska nastala na zajedništvu hrvatskih ljudi, sinova ustaša i partizana“.

  Bulj je to rekao komentarišući znak „Za dom spremni“, uklesan na spomenik Hrvatskim odbrambenim snagama (HOS) u Splitu.

  Poslanik Sabora je rekao da je to bila jedinica koja je „od Vukovara do Dubrovnika i drugih najistaknutijih mesta branila Hrvatsku, kao i da spomenik treba podignuti gde god je poginuo vojnik“.

  „Sedamdeset drugi bataljon vojne policije je legendarna jedinica koja je ispunjavala sve zadatke. Niko ne podržava zločine, međutim, Hrvatska je nastala na zajedništvu hrvatskih ljudi, sinova ustaša i partizana“, kazao je Bulj nakon što su ga novinari podsetili da spomenik 72. bataljonu koji je danas otkriven izaziva razne kontroverze kao i da se nekim hrvatskim vojnicima sudi zbog zločina u Lori.

  Bulj je izneo i tvrdnju da je „Hrvatska Srbiju trebalo da blokira već kod poglavlja 23 i 24, kad su branitelji ostali pod jurisdikcijom srpskog pravosuđa“.

  „Tu je zakazala hrvatska diplomatija, ali i predsednica (Kolinda Grabar Kitarović)“, kazao je Bulj i dodao da je „hrvatski vojnik branio Hrvatsku u Hrvatskoj, a bio je napadnut od strane Srbije“.

  Na istom događaju u Splitu predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku i bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač, govoreći o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, rekao je da „o tome odlučuju zemlje-članice EU, pa tako i Hrvatska kao i da su Hrvatskoj u interesu dobri odnosi sa susedima, pa tako i sa Srbijom“.

  „To je vrlo jednostavno. Hrvatska je jedna od 28 zemalja-članica EU. O tome jesu li ispunjeni uslovi ili nisu odlučuju zemlje-članice. Hrvatska vlada je ocenila da nisu ispunjeni uslovi, tako da je logično da se to poglavlje (26) neće otvoriti. Do kada će to trajati, zavisi od dinamike i od toga kada će susedna država Srbija ispuniti uslov“, kazao je Kovač.

  Na pitanje novinara da „prokomentariše rusko naoružavanje Srbije“, Kovač je rekao da je „Hrvatska zemlja koja ima svoje oružane snage i policiju, a uz to je stabilna i čvrsta demokratija koja se neće plašiti nikakvim naoružanjima, pretnjama i najavama iz susedstva, s obzirom na to da smo, uz to, i zemlja-članica NATO-a, pa je time sve jasno“.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  partizani, ustaše, Miro Bulj, Miro Kovač, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga