08:04 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2526
  Pratite nas

  Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić smatra da je blokada otvaranja poglavlja 26 u pristupnom procesu Srbije ekscesna situacija, koja može i mora biti rešena, te poručuje da bilateralna pitanja treba rešavati izvan pristupnog procesa.

  Zastave Hrvatske i EU
  © Sputnik / Nikolai Sokolov

  On je u izjavi novinarima, pred snimanje nove emisije „Okruženje“ u Beogradu, rekao da ne želi da komentariše izjave, niti poteze jedne ili druge strane, ali da smatra da se radi ovog puta o ekscesnoj situaciji koja će biti rešena, jer je Hrvatska zainteresovana da sve zemlje regiona uđu u EU.

  Prema njegovim rečima, pitanje blokade se mora rešiti, jer je EU milenijumski projekat koji mora ostvariti ova generacija.

  „On je jedina garancija da Evropa neće ratovati. Ništa ne može zaustaviti evropsko udruživanje“, uveren je Mesić.

  „Smatram da se mnoga bilateralna pitanja mogu i moraju rešavati između dve strane“, podvukao je on podsećajući da je i Hrvatska imala problem sa Slovenijom prilikom ulaska u Uniju, ali da su se problemi rešili u hodu, a da će tako i ovaj.

  Mesić je ukazao da je EU suočena sa mnogim problemima, dodajući da nije rešila neke svoje unutrašnje probleme, nije rešila dovoljno dogovaranje u monetarnoj, fiskalnoj sferi, što je nešto što sama mora rešiti.

  Region, kako dodaje, je vezan za EU, i ceo put jugoistoka Evrope je put u Evropu.

  „Sada je pitanje samo može li se on ubrzati i pobediti evroskeptici, koji smatraju da treba smanjiti brzinu“, poručio je Mesić.

  Upitan koji je njegov stav u vezi „čokoladne afere“ u Hrvatskoj, odgovorio je da „inače voli čokolade, bez obzira na proizvođača“.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  poglavlje 26, blokada, EU, Stjepan Mesić, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga