22:02 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 171
  Pratite nas

  Ispred zgrade Skupštine Crne Gore, gde se raspravlja o budžetu i predloženim merama štednje, danas je organizovan protest u organizaciji Radničke partije.

  Na protestnom skupu prisutnima se obratio predsjednik te partije Janko Vučinić, koji je kazao da vladine predložene mjere nisu mjere štednje — već harač.

  „Ne navlačite prokletstvo majki kojima uzimate koru hljeba. Porez na majke i na djecu istorija ne pamti. Kada su predlagali mjere, govorili su da je to odgovorna politika. To je još jedna izdaja i prevara DPS-a“, saopštio je Vučinić. On je objasnio da se budžet puni otvaranjem novih radnih mjesta, a prisutne je podsjetio i na visinu aktuelnog poreskog duga koji iznosi 700 miliona evra.

  Protest Unije slobodnih sindikata u Podgorici
  © Sputnik / Nebojša Popović

  „Ne smiju ih naplatiti od onih koji su pokrali Crnu Goru. Od majki će u narednoj godini da uštede 16 miliona, a 95 miliona moraju da plate za zaduženja. Ne puni se budžet od sredstava iz socijale već otvaranjem radnih mjesta. Ne zavlači se ruka u džep najugroženijih“, istakao je Vučinić.

  Predsjednik Radničke parije, koja je i jedna od konstituenata Demokratskog fronta, pozdravio je protest Unije slobodnih sindikata, koji je organizovan juče ispred Skupštine, ali je takođe podsjetio i da su iz Unije slobodnih sindikata odbili da se pridruže današnjem protestu, ali i da im nisu odgovorili na pozive da zajedno organizuju proteste.

  „Ni Unija slobodnih sindikata ni Radnička partija ne mogu da učine ništa same. Pozivamo ostale partije, sindikalne organizacije, građane da budemo zajedno. Bojkot parlamenta nije dovoljan, mora se izaći na ulicu“, poručio je Vučinić.

  Protest Radničke partije protiv mera štednje.
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Protest Radničke partije protiv mera štednje.

  On je podsjetio je i da je vlast u predizbornoj kampanji obećala da će narod da živi kao u Monaku, ali da „od toga nema ništa“. Govoreći u ime majki iz Bijelog Polja, Lola Peković je kazala da je Vlada takla tamo gdje, kako je rekla, „niste smjeli, u našu djecu“. Protiv žene, majki i djece se vodi ekonomski rat. Ovo je pobuna majki sa sjevera, čija su ovo jedina primanja. Ne igrajte se vatrom, dug naplatite od kumova i prijatelja, ne od sirotinje“, poručila je Pekovićeva.

  Predstavnik bivših radnika Radoja Dakića Milan Vukčević kazao je da Crna Gora ne poštuje to što je država socijalne pravde i vladavine prava. „Vlada majkama uzima iz novčanika. Ko uzima iz novčanika, taj je džeparoš, to je džeparoška Vlada“, saopštio je Vukčević.    

   

  Tagovi:
  Radnička partija, protest, mere štednje, Rajko Vučinić, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga