07:24 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  71090
  Pratite nas

  Vlast i opozicija u Republici Srpskoj najoštrije su osudile izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, koji je taj entitet uporedio sa zločinačkom NDH iz vremena Ante Pavelića.

  I dok vlast poručuje da je Incko zapravo samo potvrdio da je oduvek podržavao tu zločinačku tvorevinu, deo opozicije traži da se visoki predstavnik hitno izvini građanima RS.

  Komentarišući obeležavanje Dana Republike Srpske juče u Banjaluci, Incko je ranije danas rekao da bi nekome tako moglo pasti na pamet i da obeležava dan kada je osnovana NDH.

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uverenje da poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja NDH, Incko, koga je nazvao „poznatim klovnom međunarodne zajednice“, nije uvredio nikoga u Republici Srpskoj, ali jeste na kraju pokazao svoje pravo lice.

  Dodik je rekao da je „period glumatanja diplomate završen — maske su pale“, a Incko je ovom izjavom podsetio da pripada onima koji su u vreme pomenute NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini.

  „Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani istorije mu je bila porodica u Drugom svetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati celi jedan narod dok se on obraća meni“.

  Ali, to je Incko, kaže Dodik i dodaje:

  „Lupi, ako ostane živ — pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 evra mesečno“.

  Predsednik Srpske je naveo da je ova Inckova izjava zaista ozbiljna, te da je zato komentariše, ali da je on tako neozbiljan tip da ne zavređuje ni slova komentara, niti bilo kakvog susreta u budućnosti.

  „Koliki je Incko klovn govori i činjenica da ne zna ni da bi kao visoki predstavnik trebalo da čuva Dejtonski mirovni sporazum i Republiku Srpsku, kao potpisnicu tog sporazuma. Ako međunarodna zajednica u BiH želi da očuva mrvu svog dostojanstva, morala bi da mu što hitnije kupi kartu za Austriju, jer izigravajući klovna, on je od međunarodne zajednice u BiH napravio cirkus“, zaključio je Dodik.

  Predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović je šokiran, kako je rekao, zastrašujućom izjavom Incka.

  On je Incka pozvao da se hitno izvini građanima RS.

  Ocenjujući da je Inckovo poređenje „vrlo opasno i za svaku osudu“, Borenović je rekao da to čini visoki predstavnik međunarode zajednice u BiH, koji treba da garantuje provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da štiti i RS i BiH.

  Borenović je ukazao da je RS međunarodno priznata i da je potpuno neprihvatljivo da je Incko poredi sa „fašističkom NDH“.

  „Zgroženi smo izjavom Incka, koja je krajnje nekorektna i za svaku osudu i tražimo da se pod hitno izvini građanima RS. Nikada nećemo dozvoliti da o RS tako govori i poredi sa zločinačkom NDH. Visoki predstavnik je ovim pokazao da se potpuno izgubio u provođenju svog mandata, umesto da utiče na stabilizaciju prilika u BiH, koja ima dvoentitetsko uređenje“, rekao je predsednik PDP.

  Ponovio je da se 9. januar slavi 25 godina kao Dan RS, koja je međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta u BiH.

  I Srpska demokratska stranka (SDS) je osudila Inckovu izjavu kojom je on Republiku Srpsku uporedio sa zločinačkom NDH.

  U SDS-u smatraju neprihvatljivim, uvredljivim i politički bezobraznim jedno ovakvo istupanje osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu i koja je zadužena za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

  Oni Incka pitaju da li je iz neznanja i nepoznavanja istorijskih činjenica uporedio dan međunarodno-pravno priznatog subjekta kao što je Republika Srpska s danom osnivanja zločinačke tvorevine kao što je NDH-a.

  Upitali su i da li je uloga visokog predstavnika „implementacija mira i civilnog aspekta mirovnog rešenja“, kao što to piše u Aneksu 10, ili raspirivanje mržnje i nepoverenja među narodima u BiH, revitalizacija istorije i podsećanje srpskog naroda na strašne golgote koje je preživeo od NDH.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  NDH, Valentin Incko, Milorad Dodik, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga