15:55 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2225
  Pratite nas

  Niko u Srbiji ne traži otcepeljenje Republike Srpske jer bi to bilo opasno za stabilnost u celom region, rekao je šef Misije OEBS-a u Sarajevu Džonatan Mur.

  Mur je gostujući na regionalnoj N1 TV poručio da je samo suverena Bosna i Hercegovina, koju čine dva entiteta i Distrikt Brčko, prihvatljiva za međunarodnu zajednicu.

  „Dodik zna da ne može doći do raspada BiH. Jedina sudbina BiH je ona u kojoj je suverena sa dva entiteta“, rekao je Mur komentarišući poruke predsednika Republike Srpske na obeležavanju Dana Republike u ponedeljak u Banjaluci.

  Daleko bitnije je, kaže, baviti se životnim pitanjima.

  „Moramo koncentrisati snage i baviti se pozitivnim pitanjima, kako poboljšati život. A ne samo razmišljati o 9. januaru, nego i o desetom, jedanaestom…“.

  Mur se saglasio da su građani širom BiH frustrirani i nezadovoljni trenutnom situacijom u toj državi.

  „Stoga je naša poruka političarima da rade svoj posao kako bi bilo daleko više pozitivnih pomaka. Evo, danas sam u Hrvatskoj koja je ostvarila svoje ambicije i postala članica Evropske unije“, rekao je on.

  Upitan da li je u Zagrebu razgovarao o sve češćim porukama Hrvata za stvaranjem trećeg entiteta, Mur je rekao da je Hrvatskoj i njenoj predsednici jasan stav međunarodne zajednice.

  „Neće biti trećeg entiteta. To je već godinama čvrsta pozicija međunarodne zajednice. Jasno mi je da Grabar Kitarović razume te stavove.“

   

  Tagovi:
  Džonatan Mur, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga