20:52 15 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić

  Ivanić prekida komunikaciju sa Inckom ako se ne izvini

  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Region
  Preuzmite kraći link
  3511
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je poređenje RS sa NDH uvreda za sve građane BiH, da očekuje javno izvinjenje visokog predstavnika Valentina Incka i da će u slučaju da ono izostane prekinuti komunikaciju sa međunarodnim predstavnikom.

  „Izjava visokog predstavnika u kojoj je poredio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom je jedna od najgnusnijih stvari koje je sebi mogao da dozvoli čovek koji je u BiH došao da čuva mir, i što je još važnije — da čuva postojanje Republike Srpske. Verovati neutralnosti čoveka koji RS poredi sa NDH znači biti izuzetno politički naivan“, istakao je Ivanić.

  Prema rečima srpskog člana Predsedništva BiH, takva retorika bila bi uvredljiva i da je došla od nebitnog, nevažnog pojedinca. „Kada tako nešto izgovori čovek koji je tu da obezbedi opstanak RS, onda ona dobija na svojoj punoj težini“, smatra Ivanić.

  Ivanić je poručio da Inckov stav nije samo uvreda građana Republike Srpske već i uvreda za sve građane BiH, sve normalne ljude kojima je stalo da dve decenije posle rata Bosna i Hercegovina ne bude mesto stalnih sukoba.

  Mladen Ivanić je rekao da od visokog predstavnika očekuje izvinjenje.

  „Ako i posle svih ovih reakcija on to ne učini, to znači da veruje u to što je rekao, i pod tim uslovima ne vidim više nikakvu mogućnost komunikacije sa Valentinom Inckom“, zaključio je Ivanić.

  Izjava visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Incka kako je proslava 9. januara, Dana Republike Srpske, ravna obeležavanju 10. aprila, datuma kada je 1941. godine uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska, od juče izaziva osude u RS i Srbiji.

   

  Izvor: RTS

  Tagovi:
  Valentin Incko, Mladen Ivanić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga