06:52 05 April 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  12053
  Pratite nas

  Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak rekla je da su osnov za donošenje odluke o uvođenju sankcija predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku bile njegove aktivnosti u vezi sa referendumom o Danu Republike, koje je on u značajnoj meri vodio direktno kršeći odluku Ustavnog suda BiH.

  „Retorika koju je Dodik od tada koristio jasno govori u prilog daljim podelama i stvaranju novih problema“, rekla je Kormakova u izjavi za novinske agencije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

  Na pitanje kako pravda odluku o uvođenju sankcija predsedniku Srpske dva dana pred odlazak aktuelne američke administracije i zašto ni u jednom ranijem slučaju nije bilo uvođenja sankcija, a postoji više od 90 odluka Ustavnog suda BiH koje nisu provedene, Kormakova je odgovorila da uvođenju sankcija prethode značajni i ozbiljni koraci i da se one ne preduzimaju na jednostavan način.

  „Kao što sam mesecima ranije govorila, ovo je proces unutar vlasti SAD koji zahteva pažljivo razmatranje i veoma puno međuresornih razgovora, za šta treba vremena. To je proces koji traje i koji su predvodili Ministarstvo finansija i Stejt department, ali je uključivalo i sve one koji imaju konkretan interes za BiH i Balkan i jednostavno je u ovom trenutku proces okončan“, tvrdi ambasadorka SAD u BiH.

  Ona je navela da je razlog zbog kojeg tu situaciju Amerika shvata ozbiljno to što je reč o prvom aktivnom kršenju odluke Ustavnog suda BiH.

  „To ne znači da zanemarujem druge odluke koje nisu provedene, poput Mostara, i zamolila bih da se obratite Ustavnom sudu BiH, jer su rekli da nije 90, nego da 20 odluka nije provedeno“, kaže Kormakova.

  Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu
  © AP Photo / Jacquelyn Martin

  Uvođenje sankcija predsedniku Republike Srpske, dodaje ona, predstavlja poruku SAD svim onima koji preduzimaju korake suprotne odlukama Ustavnog suda BiH.

  „Preduzeli smo taj korak, jer SAD i dalje vrlo ozbiljno shvataju svoju odluku da treba da brane Dejtonski mirovni sporazum s obzirom na to da smo ti koji su ga kreirali i čvrsto verujemo u teritorijalni integritet BiH. To smo učinili i u znak podrške evropskom putu BiH“, navela je Kormakova.

  Na pitanje Srne da li je Dodik najveća opasnost iz BiH po SAD i da li je moguće da je on na „crnoj listi“, a da veliki broj pripadnika DAEŠ-a, koji slobodno šetaju po BiH, nije na listi, kao što nisu ni oni iz reda bošnjačkog naroda koji poručuju Srbima da mogu da idu iz BiH ili im svakodnevno šalju preteće poruke, Kormakova je rekla da je „veoma mnogo ljudi širom sveta na toj listi“.

  „Ovde u BiH smo preduzeli ovaj korak jer smatramo da je vladavina zakona ključna i da na njoj treba graditi ovu zemlju. Drugo, Dodik nastavlja da govori o podeli BiH. Ozbiljno smo shvatili pretnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona, te smatramo da je to proces koji moramo da okončamo kako bi ova zemlja mogla da napreduje“, rekla je Kormakova.

  Bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiv Majer (u sredini) u nedavnoj poseti Republici Srpskoj razgovorao je sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.
  Pres-služba predsedništva RS

  To ne znači, kaže ona, da administraciju SAD ne brine negativna retorika drugih političkih aktera u BiH, te dodaje da je to „jasno ukazala i političarima iz svih stranaka“.

  Ona je navela da „postoje glasovi“ koji su doprineli negativnoj retorici u BiH i smatra da će se sada ozbiljno razmišljati o tome.

  „Svi političari u ovoj zemlji su se obavezali na put ka EU, a istovremeno čujemo tu retoriku koja ide u sasvim drugačijem pravcu. Sporazum koji je postignut o socijalnim i ekonomskim reformama mora biti fokus aktivnosti u ovom trenutku“, rekla je ambasadorka SAD u BiH. 

  Na pitanje da li nova administracija SAD može da opozove ovu odluku odlazeće administracije, Kormakova tvrdi da je reč o procesu koji je značajne tehničke prirode dok se priprema i isto tako i kada se poništava, te da je to veoma dug birokratski postupak.

   

  Izvor: SRNA

  Tagovi:
  Morin Kormak, Milorad Dodik, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga