21:55 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1108
  Pratite nas

  Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da HDZ „žmuri na ustašofiliju“ a da vodeći političari u Hrvatskoj i deo medija imaju kompleks Srbije i boje se da uđu u otvoreni dijalog i traženje najboljih rešenja za dve države.

  „Opterećeni su strahom da će im saradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržavnim problemima koje imamo, doneti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslovenske politike. Boje se da uđu u otvoreni dijalog i traženjanajboljih rešenja za obe države“, rekao je Josipović.

  Josipović smatra da paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže u izuzetno agresivnoj retorici, koja je, ocenjuje „na rubu građanske pristojnosti“.

  Po njemu, uzrok „nikada gorih“ odnosa Hrvatske i Srbije je potreba vodećih političara da svoj uspeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a problemi između dve zemlje su, ocenjuje, takvi da ih ne mogu rešiti međudržavne komisije već samo kontakti i dogovori na najvišem nivou.

  Na podsećanje da je nedavno rekao da je mera Hrvatske ne koliko se voli hrvatska domovina već koliko se ne voli Srbija, on je precizirao da je pri tome mislio na mentalitet koji nameće politička desnica.

  Josipović smatra da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) žmuri na ustašofiliju koja je sve izraženija u Hrvatskoj.

  „HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u evropskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji na oba oka žmure na ustašofiliju, koja je sve izraženija“, rekao je on.

  Josipović ocenjuje i da „snažno sikće i četnička zmija u Srbiji uz napomenu da je istorija pokazala da su one „po pravilu jedna drugu hrabrile i podsticale“.

   

  Izvor: Politika

  Tagovi:
  Ivo Josipović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga