04:36 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 260
  Pratite nas

  Međunarodni sud pravde u Hagu potvrdio je kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću da Sakib Softić nema legitimitet da predstavlja BiH u postupku pokretanja revizije tužbe protiv Srbije.

  To je sinoć nezvanično saznao portal „Kliks“, koji je naveo da je iz Međunarodnog suda pravde u Hagu objašnjeno da revizija predstavlja potpuno novi postupak, a ne nastavak prethodnog. Da bi postupak revizije bio pokrenut, za to je potrebna nova odluka Predsedništva BiH kojom bi bio ovlašćen agent koji će podneti aplikaciju pred sudom u Hagu.

  Posebno se ističe da takva odluka neće biti donesena, jer su dva člana Predsedništva BiH protiv revizije.

  Navodi se da strane diplomate, ali i dva člana Predsedništva BiH, smatraju da niko u proteklih šest meseci nije ponudio nove dokaze. Objektivni rok za reviziju je deset godina, a subjektivni šest meseci od pronalaženja dokaza.

  Sarajevski portal dodaje da se navodno među političarima sve češće spominje i način finansiranja Sakiba Softića, s obzirom na to da nije poznato ko je snosio troškove za zastupanje BiH.

  Posebno spornim se smatra mogućnost da je Softić isplaćivan iz privatnih fondacija kako bi zastupao Predsedništvo BiH, što se u političkim krugovima smatra nedopustivim.

  Kako je saznao „Kliks“, tokom 2014. godine Softić je bio angažovan u kabinetu člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, ali na poslovima pravne analize reforme policije u BiH.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  tužba BiH protiv Srbije, BiH, Hag, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga