12:10 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je da Rusija podržava jačanje mira i stabinost u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma, a da nastojanje te zemlje da se pridruži EU neće uticati na veze sa Moskvom.

  „Nema konflikta interesa i nikad ga neće biti. Naša agenda u BiH je apsolutno transparentna i otvorena, mi ne branimo interese nekih na štetu drugih“, rekao je Ivancov.

  On je rekao da je u osnovi ruske politike nastojanja da se strane ohrabre da se angažuju u dijalogu uz uzajamno poštovanje, uvažavanje interesa drugih i odbacivanje jednostranih akcija i retorike.

  Ivancov je rekao da je Rusija zainteresovana za jačanje mira i stabilnosti na osnovu Dejtonskog sporazuma koji podstiče dijalog među etničkom grupama, kao i odnose kompromisa i konsenzusa.

  „Uvereni smo da je takav format interakcije osnova za uspešnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Ivancov.

  Prema njegovim rečima, BiH je jedinstvena zemlja zbog uloge koju je međunarodna zajednica imala u okončanju oružanog konflikta u toj zemlji i stvaranje nove države sa specijalnim političkim sistemom.

  Govoreći o evropskim integracijama BiH, Ivancov je rekao da to neće uticati na veze sa Moskvom.

  „Bliže veze sa EU su jedan od prioriteta BiH koji ta zemlja sledi svesna da taj proces ne može, ne treba i neće značiti smanjenje dijaloga sa drugim ključnim partnerima, pre svih sa Rusijom“, rekao je Ivancov.

  „Zahtev BiH za članstvo u EU je prvi suveren korak u ovom pravcu i mi to poštujemo“, zaključio je ruski diplomata.

  Tagovi:
  Dejtonski sporazum, Republika Srpska, Petar Ivancov, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga