09:59 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  5237
  Pratite nas

  Hrvatska i dalje želi da razvija odnose sa Srbijom i zvaničnom Zagrebu je važno da ima komunikacijski kanal s Beogradom, ali to se ne može ostvariti sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, izjavio je danas ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir.

  Zato, kazao je Štir, o odnosima dveju zemalja komuniciraju premijeri.

  Štir je nakon sastanka s norveškim šefom diplomatije Borgeom Brendeom rekao da dijalog sa Srbijom treba da ostane otvoren, ali je očito da se to ne može ostvariti preko Dačića koji Hrvatsku optužuje za fašizaciju.

  Upitan sa kim bi onda Hrvatska trebalo da razgovara u Srbiji, Štir je odgovorio da taj kanal postoji i da su dvojica premijera „u komunikaciji“.

  Ivica Dačić
  © Tanjug / MSP/ Ognjen Stevanovic

  „Nakon izjava ministra Dačića koji je napao kardinala Stepinca po jednom starom komunističkom šablonu, odbili smo njegov zahtev da održimo bilateralni susret ovoga vikenda, ali sam isto tako naglasio da mi moramo imati i imamo otvoren jedan kanal komunikacije s Beogradom. Taj kanal je već uspostavljen, videli ste da su premijeri u komunikaciji i mislim da je to važno jer mi želimo i dalje razvijati odnose koji će omogućiti da se rešavaju otvorena pitanja“, istaknuo je.

  Štir je rekao i da je politika hrvatske Vlade jasna kada je reč o podsticanju mira i stabilnosti na jugoistoku Evrope.

  Štir je rekao i da je u Srbiji u toku predizborna kampanja, te da će verbalnih napada biti i dalje.

  „Kuka se zbog toga što smo odbili taj zahtev za bilateralni susret, ali o tome su morali da razmišljaju pre nego što su napali kardinala Stepinca u najgorem maniru jednog komunističkog aparatčika“, kazao je Štir.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  Davor Ivo Štir, Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga