12:43 15 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić

  Ivanić: Revizija tužbe neće proći

  © AFP 2019 / ELVIS BARUKCIC
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže za RTS da revizija tužbe BiH protiv Srbije neće proći, jer je data od pojedinca. Naglašava da je pokretanjem revizije narušen osnovni koncept BiH, a to je konsenzus.

  Ivanić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da revizija tužbe neće proći.

  „Ovo je verovatno najveći izazov posle Dejtona, ne samo zbog te tužbe koja neće proći, jer je takvog karaktera da je svakome jasno da će ona pasti, mislim i u proceduralnom delu. Ona neće biti prihvaćena jer nije data od strane legitimnih predstavnika BiH, već jednog pojedinca“, kaže Ivanić.

  Potpisivanje dokumenata
  © AP Photo / Pablo Martinez Monsivais,

  Naveo je da je u usmenom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crndakom čuo da je ambasadorka u Hagu Mirsada Čolaković odbila da njegovo pismo preda sudu u Hagu.

  Međutim, on je našao način da to pismo dođe do suda, kaže Ivanić.

  Predsedavajući Predsedništva BiH smatra da je revizija tužbe dokaz paralelizma u BiH i pravljenja posebnih struktura.

  „Krši se osnovni koncept BiH, a to je konsenzus sva tri konstitutivna naroda. Ovo nije tužba BiH, već Izetbegovića“, naglašava Ivanić.

  Kada je reč o odnosima Beograda i Sarajeva, Ivanić kaže da će ti odnosi biti zategnuti.

  „Mislim da Beograd nije zabrinut sadržajem tužbe i reakcije iz Beograda su nešto blaže nego u BiH, što ja razumem“, naveo je Ivanić.

  Za Banjaluku i Sarajevo tvrdi da nisu u skladnom odnosu.

  „Banjaluka i Sarajevo nisu u skladnom odnosu i jedini izlaz je vraćanje na institucije, da se vrate oni koji su ih napustili, a to je SDA“, objasnio je Ivanić.

  Ivanić je rekao da ne misli da Srbi treba da napuste zajedničke institucije, jer bi ih tako prepustili SDA.

  „Ali s obzirom da je sva ova struktura izašla iz institucija, jer su odluku oko revizije presude donele nevladine organizacije i nijedna institucija BiH nije o tome razgovarala, to znači da su Bošnjaci napustili institucionalno delovanje. Dok se oni ne vrate u institucije, ja ne vidim zašto bi bilo koji od predstavnika učestvovao u sednicama Saveta ministara, Parlamenta i Predsedništva“, zaključio je Ivanić.    

  Tagovi:
  ivanić, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga