06:28 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  6671
  Pratite nas

  Jedna od najvećih američkih organizacija koje se bore za transparentnost rada administracije SAD „Judicial Watch“ optužila je američkog ambasadora u Skoplju Džesa Bejlija da je u saradnji sa strukturama Džordža Soroša umešan u rušenje vlasti u Makedoniji.

  Ova organizacija je na svom portalu objavila da je pokrenula istragu protiv Stejt departmenta i USAID-a povodom sumnji da je vlada Baraka Obame bila umešana u rušenje vlasti u Makedoniji i da je to finansirala.

  Istovremeno je optužila američkog ambasadora u Skoplju, Džesa Bejlija, da je finansirao levičarske NVO povezane sa fondacijom Džordža Soroša „Otvoreno društvo“, koje su učestvovale u protestima u Skoplju i nizu drugih makedonskih gradova.

  „Judicial Watch“ tvrdi da je Bejli u saradnji sa Soroševim strukturama potrošio milione dolara državnog novca na destabilizaciju i uklanjanje vlasti Nikole Gruevskog.

  Precizira se da je državni novac „propušten“ kroz Soroševe NVO i da je sve što je Bejli na tom planu radio kršenje Bečke konvencije i mešanje u unutrašnje stvari Makedonije.

  Ova organizacija navodi da je novac tekao iz Stejt departmana i USAID-a, koja je poznata po svojoj korumpiranosti.

  Još je precizirala da je USAID zaključila dva ugovora sa Otvorenim društvom — jedan na 9.5, a drugi na pet miliona dolara i da je taj novac bio iskorišćen za „mešanje u unutrašnje stvari Makedonije“.

  „Judicial Watch“ tvrdi da je „Otvoreno društvo“ formiralo desetine levičarskih NVO da bi srušilo makedonsku vlast, a jedna od njih je njih je finansirala prevod na makedonski knjige „Pravila za ekstremiste“ Sola Alinskog.

  Tagovi:
  Makedonija, Amerika, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga